Kapitaalvlucht uit Spanje houdt aan

Kapitaalvlucht uit Spanje houdt aan

Foto: Suzanne Vollenbronck

Er is in de eerste vijf maanden van dit jaar voor 163 miljard euro aan kapitaal weggevloeid uit Spanje. Dat heeft de Spaanse centrale bank dinsdag bekendgemaakt. In dat cijfer zitten beleggingen, bankdeposito’s en kredieten.
In mei alleen al vloeide meer dan 41 miljard euro weg uit crisisland Spanje. Ter vergelijking: in de eerste vijf maanden van 2011 kwam er nog meer dan 14 miljard euro meer binnen dan er buitenging.
 
Zowel binnenlandse als buitenlandse beleggers vertrouwen Spanje niet meer. De recessie verdiept er nog en het land kreeg 100 miljard euro internationale steun om zijn wankele banken recht te houden. Steeds meer analisten denken dat Spanje uiteindelijk de weg van Griekenland, Ierland en Portugal zal opgaan en dus hulp zal moeten vragen aan de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. 
 
Ondertussen brengt de crisis ook de Spaanse regio’s steeds meer in moeilijkheden. De regio Catalonië kampte in juli met een tekort van meer dan 400 miljoen euro om subsidies aan ziekenhuizen en andere overheidsdiensten te kunnen betalen, zo schreef de krant El Pais dinsdag.
 
Een woordvoerder van het Catalaanse ministerie van Economie bevestigde het 'liquiditeitsprobleem', maar zei dat de situatie zich in september zal normaliseren.
 

 

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees