Landuyt: 'Jury dacht wellicht niet aan vrijlating na 16 jaar'

Landuyt: 'Jury dacht wellicht niet aan vrijlating na 16 jaar'

Foto: BDW

'Het valt te betwijfelen dat de jury bij het uitspreken van 30 jaar dacht aan een vrijlating na 16 jaar.' Zo reageert SP.A-Kamerlid Renaat Landuyt op de vervroegde vrijlating van Michelle Martin. Zijn partij wil net zoals de PS, MR en het CDH strengere voorwaarden voor vervroegde vrijlating.

SP.A-Kamerlid Renaat Landuyt hoopt dat justitie de opgelegde voorwaarden voor haar vrijlating strikt opvolgt. 'In deze materie kan het niet volstaan om vertrouwen te stellen in een klooster. Er moeten duidelijke richtlijnen voor opvolging aan de politie en justitie-assistenten gegeven worden.'

'Het is duidelijk dat aan jury's en rechters moet worden toegelaten een vaste straf uit te spreken, de zogenaamde 'niet-samendrukbare straf'. De maatschappij, jury en rechter zouden het recht moeten hebben om er van uit te kunnen gaan dat een straf effectief wordt uitgevoerd. Zeker in het proces van de eeuw', zegt Landuyt.

Hij merkt ook op dat de uitspraak en de reacties van de slachtoffers 'pijnlijk duidelijk maken dat in de wet op de strafuitvoeringsrechtbanken de inspraak van slachtoffers beter moet worden geregeld'.

Regeerakkoord

De PS wil dat de passage in het regeerakkoord over de strengere voorwaarden voor vervroegde vrijlating zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Dat stelt dat voor bijzonder zware misdrijven in geval van een veroordeling tot 30 jaar of tot een levenslange gevangenisstraf de drempel voor de mogelijke voorwaardelijke invrijheidstelling op minstens de helft van de straf worden gebracht.

De rechter moet dan de minimale duur van de celstraf bepalen.
 

'Politiek moet verantwoordelijkheid nemen'

Meerderheidspartij MR wil werk maken van 'niet-samendrukbare straffen, met respect voor de scheiding der machten'. Bij zo'n straf kan een veroordeelde geen beroep doen op een vervroegde vrijlating. Daarover wil MR-voorzitter Charles Michel een parlementair debat houden, net zoals over de uitvoering van alle straffen.

MR-voorzitter Charles Michel stelt dat de politiek haar verantwoordelijkheid moet nemen. Michelle Martin 'maakt enkel gebruik van de huidige wetgeving. We kunnen het Justitie niet kwalijk nemen, het is aan de politici om hun verantwoordelijkheid te nemen en de wet te wijzigen'.

Ook het CDH wil wil dat een rechter in sommige gevallen straffen kan uitspreken die niet kunnen worden ingekort met een vervroegde invrijheidstelling. De partij onderstreept dat het idee werd opgenomen in het regeerakkoord en roept minister van Justitie Annemie Turtelboom op om het snel uit te voeren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees