795 mensen verliezen baan bij ArcelorMittal, 200 meer dan aangekondigd

795 mensen verliezen baan bij ArcelorMittal, 200 meer dan aangekondigd

Foto: BDW

De herstructurering bij ArcelorMittal in Luik is definitief bezegeld. Uiteindelijk verliezen 795 mensen hun baan door het sluiten van de warme lijn. Dat zijn er meer dan de 581 waarvan oorspronkelijk sprake, bericht het gemeenschappelijk vakbondsfront.

De raad van bestuur van ArcelorMittal heeft dinsdag het afsluiten van de informatie- en consultatiefase in het kader van de Wet-Renault bevestigd. Het sluiten van de hoogoven in Luik is hiermee definitief.

Het bedrijf verwijst naar het feit dat de warme lijn op Europees niveau niet langer concurrentieel is. Op het continent is er immers een overaanbod aan ruw staal, terwijl de vraag daalt. De divisie Flat Carbon Europe van ArcelorMittal, waar de Luikse site deel van uitmaakt, leed in de eerste jaarhelft een operationeel verlies van 340 miljoen euro. Ook eind vorig jaar werd al een verlies van 499 miljoen euro opgetekend.

Van de 795 ontslagen zijn er 441 arbeiders, 327 bedienden en 27 kaderleden.

De directie wil nu het overleg over een sociaal plan aanvatten. Een eerste vergadering hierover zou plaatsvinden op 27 augustus. De vakbonden van hun kant sluiten niet uit dat ze nog naar de rechtbank trekken om het hoger aantal ontslagen aan te vechten.

Vakbonden beraden zich over geding bij arbeidsrechtbank

'Op 27 augustus is een onderhoud met de directie gepland. Dan zal ze ons verduidelijken hoeveel personen per afdeling hun job verliezen', aldus David Camerini, voorzitter van de CSC-delegatie. 'Op basis van de uitleg die we tijdens dat onderhoud zullen krijgen, beslissen we of we naar de rechtbank stappen. Voor ons is belangrijk dat de activiteit gehandhaafd blijft. We wachten vol ongeduld op het businessplan dat de Waalse regering heeft beloofd.' 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees