Michel Vanden Brande is verknocht aan border collie's

‘Ik heb hetzelfde karakter als mijn border collies’

‘Ik heb hetzelfde karakter als mijn border collies’

Michel Vanden Brande is al 40 jaar een gepassioneerd hondenliefhebber. Foto: avr

Gits -

Veel mensen hebben een hond als huisdier, maar weinigen zijn er zo door gepassioneerd als Michel Vanden Brande uit Gits. Michel houdt van alle honden, maar de border collie heeft een streepje voor.

Veertig jaar geleden kocht Michel Vanden Brande (60) een eerste hond. Van zijn ouders mocht dat niet, maar eenmaal het huis uit snelde hij naar de kennel. Het werd een pekinees.

Met dat hondje heeft hij nooit iets bijzonders gedaan. ‘De liefde voor de honden en het trainen ervan kwam pas met mijn twee Siberische husky's Laïka en Kaïsta’, vertelt Michel. Ondertussen heeft Michel al zo’n twintig honden gehad en heeft hij in de Bosdreefhoeve zijn eigen hondenschool. Vandaag behoren jack russel Nelle, chihuahua Woody en vooral de border collies Apollo, Lotte, Era en Spot er tot het gezin.

Belonen, niet straffen

Honden africhten is het lang leven van Michel. Hij geniet van het moment waarop hij iets met zijn honden bereikt. ‘Het ziet er gemakkelijk uit om een hond schapen te laten hoeden of om hem te laten neerzitten aan je voeten, maar het vergt een lang leerproces,’ zegt Michel.

Tegelijkertijd moet je een hond ook hond laten zijn, meent Michel. Als je de hele dag op zijn huid zit, dan gaat hij na een tijdje niet meer luisteren. De trainingsmethodes zijn in de jaren ook sterk veranderd. ‘Vroeger had je een stok om fouten af te leren, nu beloon je de hond als hij het goed doet.'

Temperament

Men zegt dat baasjes op hun hond lijken. Fysiek is er geen gelijkenis tussen Michel en zijn border collies, maar ze hebben wel hetzelfde karakter. Misschien is hij daarom zo van die honden gaan houden. ‘We blijven altijd doorgaan en hebben altijd zin om te werken. Ze zijn ook heel vindingrijk. Laat een border collie een dag alleen in de tuin en hij haalt zeker kattenkwaad uit. Die honden hebben temperament. Liefhebbers vatten het vaak als volgt samen: er zijn twee rassen, border collies en de rest.’

Dat na de komst van een pekinees de liefde voor de dieren zo uit de hand zou lopen, had Michel zelf niet zien aankomen. Intussen bepalen de honden zijn leven. Hij is net met pensioen en beleeft de tijd van zijn leven op de hondenschool, waar er altijd wel iets te doen is. 

Met zes honden in huis, gaat een groot deel van de dag op aan het verzorgen van de dieren, maar doet hij met heel veel plezier. ‘Sinds ik op pensioen ben, kom ik tijd te kort’, zegt hij. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio