Twee avonden vol Belgisch muziektalent

Zeverrock viert twintigste verjaardag

Zeverrock viert twintigste verjaardag

De vrienden van Zeverrock. Foto: avd

Zevergem -

Zevergem Dorp wordt op 3 en 4 augustus weer overspoeld door Belgisch muziektalent. Op het plein achter de kerk viert Zeverrock er zijn twintigste verjaardag en dat zult u geweten hebben.

Geert Boone, medestichter van het eerste uur, en huidig pr-verantwoordelijke Diebrecht De Smet kijken graag eens achterom naar de voorbije twintig jaar. De eerste uitgave in 1992 - een avondactiviteit - met de toen fenomenaal populaire Scabs trok een 1.300 bezoekers. ‘Meteen een succes voor een beginnend festivalletje met organisatoren die buiten hun dorp zo goed als onbekend waren’, zegt Boone. Met de jaren is het festival gegroeid. Het festival werd de jongste jaren een tweedaagse, mét camping en randpodia dat, gespreid over twee dagen, ruim 5.500 muziekliefhebbers van over heel het land naar het landelijke Zevergem lokt.

Sterkte ‘Toch is er haast niets veranderd in vergelijking met toen en dat is onze sterkte’, zegt De Smet. ‘De stichters van toen zijn een stuk ouder geworden en hebben de tijd niet meer om alles nog te blijven regelen naast hun reguliere dagtaak. Tijdens het festival werken ze echter nog allemaal mee en de hele groep is nog steeds een hechte groep vrienden. We gaan voor elkaar door het vuur en voor wie niets te veel is. Bij ons geen hiërarchie. We hebben de taken wel wat verdeeld maar in principe is iedereen nog steeds overal inzetbaar. Daardoor bestaan wij nog en zijn andere festivals ondertussen ter ziele gegaan.’

In al die jaren is aan het basisopzet ook niets veranderd: het publiek voor een betaalbare prijs een mix brengen van jong en vernieuwend Belgisch (of Nederlands) talent en van enkele gevestigde waarden. De Mens Dit jaar zijn dit op vrijdag vanaf 18.20 uur achtereenvolgens Zinger, Sarah Ferri, Gabriël Rios (solo), De Mens, Les Truttes, Discobar Galaxie en DJ Ilse. Op zaterdag krijgt u vanaf 16.30 uur achtereenvolgens de Fatback Brass Band, Marco Z, Geppetto & The Wales, AKS Live, Das Pop, The Subs en DJ Keesie geserveerd.

Bovendien hebben de organisatoren de Zevergemnaars zelf na al die jaren nog steeds mee. De Smet: ‘Op een enkele uitzondering na, kunnen wij nog steeds rekenen op een enorme verdraagzaamheid en hulp van de dorpelingen. Waar zie je nog mensen die zich spontaan komen aanbieden om een handje toe te steken bij de opbouw, zonder dat ze daar een eurocent voor krijgen? Hetzelfde geldt voor onze meer dan honderd vrijwilligers die het festival zelf helpen in goede banen leiden. Wij kunnen niet zeggen hoe dankbaar wij hen daarvoor zijn.’

Kaartjes voor het evenement kosten in voorverkoop 16 euro per dag of 25 euro voor een combiticket. Aan de kassa betaalt u respectievelijk 20 of 35 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio