Eerste resultaten experiment zijn bemoedigend

Meeuwen blijven weg van hangende vuilzak

Meeuwen blijven weg van hangende vuilzak

Voorlopig prikken de meeuwen de hangende vuilniszakken niet open, toont directeur van Horizon Net Frank Lippens. Foto: nmi

Knokke-Heist -

Uit de eerste resultaten van het experiment met de hangende vuilniszakken blijkt dat de meeuwen de afvalzakken niet langer openprikken.

Een week geleden startte Horizon Net met een experiment om te verhinderen dat meeuwen de vuilniszakken met huishoudelijk afval openprikken. Daartoe werd rond een verlichtingspaal aan het Rubensplein en op de zeedijk in Heist een beugel met haken bevestigd, waaraan de vuilniszakken omhoog werden gehangen. Aan het experiment werken Brasserie Rubens in Knokke en bistro Waterfront in Heist mee.

Volgens Frank Lippens, directeur van Horizon Net, valt het project mee. ‘In een eerste fase werden de vuilniszakken nog voor zonsondergang aan de beugel bevestigd en bleven de zakken tot daags nadien rond de middag hangen’, vertelt Frank Lippens. ‘Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de meeuwen de zakken kunnen bereiken, maar de kracht niet hebben om die open te prikken. Wij hebben de beugel een paar dagen geleden zo'n tien centimeter verhoogd en tot nu toe blijven de zakken onaangeroerd. De vuilniszakken blijven nu verschillende dagen aan de verlichtingspaal hangen. Het is afwachten of de meeuwen inventief genoeg zullen zijn om de zakken toch open te prikken.’

‘Het project loopt zeker nog een week. Daarnaast wachten wij ook de resultaten af van de proef die gebeurt aan het Kursaal in het Nederlandse Scheveningen. Daar wordt gewerkt met telegeleide vliegtuigjes, laserstralen en ultrasone geluiden om de meeuwen te verjagen. Wat ons project betreft, zijn wij tot nu toe gematigd positief’, verduidelijkt Lippens.

Voor de praktische uitwerking wil Lippens nog wachten tot na een grondige evaluatie, die vermoedelijk eind augustus zal gebeuren.

‘Nu worden de beugels vastgemaakt op verlichtingspalen, maar niet elke bewoner beschikt over die palen voor zijn deur. Daarom denken wij aan beugels in muren of een eigen constructie. In een eerste fase worden de ergste gevallen aangepakt, zoals de zeedijk en aanpalende straten.’

Volgende week trekt Lippens naar Spanje om te kijken hoe ze daar het probleem aanpakken. ‘Het is de bedoeling om er verschillende kuststeden te bezoeken. Ik kan er misschien ideeën opdoen’, besluit Lippens.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio