Bevriezing energieprijzen heeft 'licht matigend effect' op inflatie

Bevriezing energieprijzen heeft 'licht matigend effect' op inflatie

Foto: BELGA

De impact van het bevriezen van de energieprijzen door de regering bedraagt volgens het Prijzenobservatorium in het tweede kwartaal, volgens een simulatie, 0,1 procentpunt. Zonder de maatregel zou de inflatie uitgekomen zijn op 2,6% in plaats van 2,5%. Dat zegt het Prijzenobservatorium woensdag in het tweede kwartaalverslag.
 

De regeringsbeslissing om de opwaartse indexering van de elektriciteits- en gasprijzen in variabele contracten te bevriezen vanaf 1 april, heeft een "licht matigend effect" gehad op het verloop van de consumentenprijzen voor die energiedragers. En dat ondanks de dalende aardolienoteringen, klinkt het.

In het eerste kwart bedroeg de algemene inflatie nog 3,2% tegenover 2,5% nu. 'De inflatievertraging ten opzichte van de voorgaande kwartalen heeft zich verder gezet en was dit kwartaal nog iets meer uitgesproken. Ze kan voornamelijk toegeschreven worden aan de lagere inflatie voor energiedragers.' Het, nog steeds positieve, inflatieverschil met de buurlanden loopt terug tot 0,3 procentpunt (inflatie gemiddeld 2,2%).

Inflatie voor energiedragers viel voor derde kwartaal op rij terug

De inflatie voor energiedragers viel in ons land voor het derde kwartaal op rij terug. De consument betaalde er in het tweede kwartaal 2012 gemiddeld 5,4% meer voor dan in het overeenstemmende kwartaal van 2011 (12,2% in het eerste kwart).

De daling van de internationale aardoliekoers leidde tot een inflatievertraging voor motorbrandstoffen (4,8% inflatie) en huisbrandolie (7,3%). In het eerste kwart was dat respectievelijk 10,2% en 17,7%.

Ook voor aardgas en elektriciteit zwakte het prijsstijgingstempo af en kwam het uit op respectievelijk 11,6% en 1,2% in het tweede kwartaal tegenover 16,4% en 9,7% een kwartaal eerder. Er was dus de daling van de aardolienoteringen het matigende effect van de energieprijzenbevriezingen.

Forse inflatievertraging door kleinere toename netwerktarieven

Voor de elektriciteitsprijs wijst het Prijzenobservatorium er wel op dat de forse inflatievertraging grotendeels op het conto komt van een kleinere toename van de netwerktarieven tegenover het jaar voordien. Die tarieven werden in mei-juni 2011 fors verhoogd.

De diensteninflatie stabiliseerde zich op gemiddeld 2,5%. Bewerkte levensmiddelen kostten gemiddeld 2,9% meer dan in het tweede kwart van 2011. Enkel voor tabak en alcoholische dranken stegen de prijzen. Bij de niet-bewerkte levensmiddelen - vlees, vis, groenten, fruit kwam de prijsstijging uit op gemiddeld 3%.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees