'Uitzonderlijk' fossiel insect ontdekt bij Namen

'Uitzonderlijk' fossiel insect ontdekt bij Namen

Foto: BELGA

Paleontologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en het Muséum national d'Histoire naturelle in Parijs hebben een volledig fossiel van een insect van ongeveer 360 miljoen jaar geleden ontdekt. Het insect, dat Strudiella devonica werd gedoopt, werd in een verlaten steengroeve in Strud, een dorp bij Namen, gevonden, zo heeft het Museum voor Natuurwetenschappen bekendgemaakt. De studie verschijnt woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

 Strudiella was een smal insect met een lengte van 8 millimeter, met lange antennes en grote ogen. Aan de monddelen kan worden afgeleid dat het dier een planteneter of alleseter was, zo staat in een mededeling van het Museum voor Natuurwetenschappen.

Strudiella stamt uit het Boven-Devoon (± 360 miljoen jaar geleden), een periode waarvan tot nu toe 'opvallend weinig' fossiel materiaal van insecten bekend was. Volgens de onderzoekers vult de vondst dan ook een belangrijke leemte in de kennis rond de evolutie van de eerste insecten.
In Strud werden bovendien nog andere fossielen uit dezelfde periode aangetroffen: diverse planten, geleedpotigen (kreeftachtigen, zeeschorpioenen) ... De site geeft daarmee een 'uitzonderlijk zicht'op de samenstelling van een complex ecosysteem uit het Boven-Devoon.

De opgravingen in Strud verlopen in samenwerking met specialisten van de universiteit van Uppsala (Zweden), de universiteit van Kansas (VS), het Franse centrum voor wetenschappelijk onderzoek CNRS (Centre national de la recherche scientifique) en de universiteit van Luik. Strudiella wordt opgenomen in de collecties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees