Wielertruien voor sportieve nierdialysepatiënten

Wielertruien voor sportieve nierdialysepatiënten

Tourwinnaar Renaat Vandenbroecke omringd door de geneesheren, verpleegkundigen en organisator Jan Almeye Foto: jdv

Deinze/Nazareth -

Tijdens de Ronde van Frankrijk reden de dialysepatiënten van het AZ Maria Middelares in Gent en het Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze hun eigen tour.

Winnaar van deze zevende editie is Renaat Vandenbroecke uit Nazareth geworden. ‘Hun doel om samen met de verpleegkundigen evenveel kilometers te fietsen als in de Tour bereikten ze ruimschoots’, zegt Annick Demeyer van Kortweg Cycling Travel. ‘Daarom schonken Kortweg Cycling Travel en Francis De Greef van de wielerploeg Lotto-Belisol wielertruien weg aan de winnende patiënten. Met deze actie wil ik het medische en maatschappelijke belang van bewegen en sporten onderstrepen’, zegt Jan Almeye.

Een boodschap die op een bijeenkomst duidelijk werd toegelicht door de verpleegkundigen, professor Monballieu en dokter De Vleeschouwer van de afdeling dialyse. ‘Dialysepatiënten komen drie keer per week voor gemiddeld vier uur naar de kunstnierafdeling voor hun behandeling’, zeggen beide geneeskundigen. ‘Sinds 2006 brengt een aantal patiënten deze nierdialysebehandeling al fietsend door tijdens de Ronde. Dit jaar werd al voor de zevende keer gefietst. Hoewel de patiënten uiteraard niet écht tijdritten rijden en cols beklimmen trapten een dertigtal patiënten wel ettelijke kilometers af op hun bedfiets. Ook de verpleegkundigen staken een tandje bij.’

‘Zij probeerden zo vaak als mogelijk met de fiets naar het werk te komen.’ De Tourwinnaars kregen op 30 juli hun gele, groene en witte wielertruien en ook een fietsuitrusting, geschonken door Kortweg Cycling Travel.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio