Geraardsbergen eert bakkers en boeren op Dag van de Mattentaart

Geraardsbergen eert bakkers en boeren op Dag van de Mattentaart

Roger Flamant: ‘De mattentaart doet het sinds de Europese erkenning zeer goed .’ Foto: credit

Geraardsbergen -

Roger Flamant is de prince van de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart en organisator van de Dag van de Mattentaart. Flamant was de drijvende kracht achter de Europese erkenning van het gebak. ‘En sedertdien doet de mattentaart het commercieel heel goed. De link tussen Geraardsbergen en de mattentaart is een sterke troef, beiden promoten elkaar.’

Tijdens de Dag van de Geraardsbergse Mattentaart komende zondag staat de met een Europees label bekroonde taart centraal. De verkoop ervan zit nog steeds in de lift.

Flamant benadrukt overigens nogmaals de 3 M's van Geraardsbergen. ‘Muur, Manneken-Pis en mattentaart vormen een stevig trio dat onze stad op de kaart heeft gezet. Soms haalt men wel eens de neus op voor deze troeven, ten onrechte. We moeten er fier op zijn.’ Flamant zorgt onder meer via het Gentse Vleeshuis voor promotie van het taartje buiten de stadsmuren. ‘We voeren regelmatig een lading mattentaarten naar Gent waar ze dan worden afgebakken en lekker vers aan de bezoekers van het Vleeshuis worden aangeboden.’

Zondag 5 augustus zet de Broederschap het gebakje in eigen stad nogmaals in de vitrine. Het is meteen ook een ode aan de zowat 20 bakkers die in de Europees erkende regio Geraardsbergen en Lierde de mattentaart bakken en de negen boeren die de melk leveren voor de matten. Tijdens de Dag neemt Flamant ook enkele nieuwe gezellen op in de Broederschap. De Geraardsbergse bellenman Jean-Pierre Pools en zijn collega André Pauwels uit Dadizele mogen vanaf zondag luidkeels het gebakje promoten, net als de Ninoofse burgemeester Michel Casteur (Open VLD) die eveneens gezel wordt van de Broederschap.

De Luikse ‘Confrèrie du Choupin’, met een ex-Geraardsbergenaar in de rangen, is ook te gast. Dit genootschap, dat traditionele groenten promoot, zet voortaan ook de mattentaart op het menu.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio