Beukefeesten aan klaagmuur

Beukefeesten aan klaagmuur

De organisatoren van de Beukefeesten plannen ondermeer een barbecue en een avondbal. Foto: credit

Nieuwenhove -

Buurthuis Beukenhof, ankerpunt tijdens de jaarlijkse Beukefeesten, kwam er na de verbouwing van de voormalige pastorie, die eigendom is van de stad. Het project werd gedragen door de verenigingen die er heel wat geld, tijd en energie in stopten. Ze haalden ook een pak subsidies binnen om de vervallen site, met hulp van de stad, een nieuw leven te geven als buurthuis. Het dorp is trots op deze realisatie maar staat nu aan de klaagmuur.

De aanloop naar de Beukefeesten in Nieuwenhove verloopt wat in mineur. De verenigingen klagen immers over een gebrekkig onderhoud van en toegang tot het buurthuis.

Tien jaar gratis

‘Het beheer van het buurthuis wordt voortaan door de stad waargenomen en niet meer door de verenigingen. Dat zorgt voor problemen. Zo laat het onderhoud van het pand veel te wensen over. En het is telkens een heel gedoe om de sleutel te krijgen voor toegang tot de lokalen’ zegt Guido Cuypers van de vzw Beukefeesten. ‘We hebben zelf 15.000 euro geïnvesteerd in het project. We willen in ruil daarvoor geen eigendomsrecht van het pand maar wel een vlotte toegang. En er is een degelijk en regelmatig onderhoud nodig.’

Burgemeester Guido De Padt (Open VLD) erkent dat Cuypers en de verenigingen een hoofdrol speelden in de uitbouw van het buurthuis. ‘Dankzij hen werd er beslist om de pastorie niet te slopen en kwam er uiteindelijk een buurthuis.’ Maar volgens De Padt zijn onlangs de reglementen aangepast voor de buurthuizen en andere infrastructuur die door de stad aan verenigingen wordt verhuurd.

‘Er is nu een uniforme regeling. Voor Nieuwenhove werd wel een uitzondering gemaakt, daar mogen de verenigingen tien jaar gratis gebruik maken van het buurthuis. Een blijk van waardering.’ Volgens De Padt zijn er nog betere afspraken nodig omtrent onderhoud en beheer van het buurthuis. ‘In Nieuvenhove hebben de vrijwilligers dit steeds heel goed gedaan, we kunnen daar nog lessen uit leren.’

Zondag 5 augustus kan de burgemeester tijdens de Beukefeesten al eens informeel overleggen met de verenigingen. Die verwennen de buurt met een barbecue, randanimatie, optredens en een avondbal.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio