Staffordshireterriër belandt mogelijk in het asiel

Baasje riskeert celstraf voor bijtende hond

Baasje riskeert celstraf voor bijtende hond

Slachtoffer Myriam Ghyselen met haar eigen hond.

Antwerpen -

Het baasje van de bijtende hond aan de Vogelenzanglaan riskeert een zware bestraffing. De vrouw ging zich alsnog aangeven en het parket overweegt haar te vervolgen voor een dubbel misdrijf. Het dier zelf moet mogelijk naar het asiel.

‘Terwijl mijn echtgenote in shock lag te bloeden op de grond, ging de vrouw er gewoon vandoor’, huivert Johan Platteau. De bekende strafpleiter rekent in de eerste plaats op een schadeloosstelling, maar wil de eigenares ook voor de strafrechter zien. Excuses kwamen er in ieder geval niet. ‘We wachten de beslissing van het parket af. Als zij de vrouw vervolgen, zullen we ons burgerlijke partij stellen. In het andere geval nemen we zelf het initiatief’, klinkt het vastberaden.

Of het parket de vrouw vervolgt, beslist het op basis van de pv's van het slachtoffer en van de dader. De 53-jarige vrouw uit Wilrijk meldde zich intussen bij de politie. Eerder had ze op de hondenweide nog ‘in paniek’ de benen genomen. Om die reden riskeert ze niet enkel een vervolging voor onopzetttelijke slagen en verwondingen, maar komt daar wellicht ook schuldig verzuim bij. ‘We nemen eerstdaags een beslissing. Een vervolging is erg waarschijnlijk, want aan zoiets tillen we zwaar’, aldus Paul Van Tigchelt van het Antwerpse parket. De vrouw riskeert in dat geval een celstraf van tweeënhalf jaar. Ze nam al strafpleiter Walter Damen onder de arm.

Ook de hond moet zijn agressie wellicht bekopen. Als de burgemeester oordeelt dat er een gevaar is voor de openbare veiligheid, kan het dier afgemaakt worden. Dat gebeurde al meermaals bij gelijkaardige incidenten, maar is niet langer gebruikelijk.

‘Omdat de burgemeester geen hondenspecialist is, werd in het verleden al beroep aangetekend tegen de beslissing om een hond te laten inslapen. Tegenwoordig geven we daarom de voorkeur aan het asiel. Daar kan een gedragswetenschapper oordelen of bijvoorbeeld nog therapie mogelijk is’, klinkt het bij de stad, die ook minder verregaande maatregelen mogelijk acht. ‘Als we nog geloven in het baasje en de hond, kan een muilkorving volstaan.’

Opdat de dienst bestuurlijke handhaving een gefundeerd advies kan geven over het lot van de hond, werd het baasje uitgenodigd voor een verhoor.

Intussen ondervindt slachtoffer Myriam Ghyselen nog steeds last van de bijtwonden in haar dij en bovenbeen. ‘Ik voelde zijn tanden in mijn huid wegzinken’, getuigde de vrouw over de aanval door de staffordshireterriër. Een viertal dagen na de feiten is haar arm nog heel blauw en moet ze nog regelmatig op controle bij de dokter. Ghyselen kan haar ledematen bewegen, ‘maar normaal van de vakantie genieten zit er niet in’.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio