Alcoholadem verdoezelen met mondspray mislukt

Chauffeur blaast 13 promille

Chauffeur blaast 13 promille

Foto: pn

OOSTROZEBEKE - Bij een alcoholcontrole in het West-Vlaamse Oostrozebeke heeft een man maar liefst dertien promille geblazen. Een dodelijke hoeveelheid en dus ook onmogelijk, maar de man had mondspray gebruikt. 'Veel mensen denken dat je met mondspray negatief blaast. Maar dat is een fabeltje, want dergelijke producten hebben net een omgekeerd effect omdat er meestal alcohol inzit', zegt professor Jan Tytgat.

De agenten van de West-Vlaamse politiezone Midow wisten dinsdagavond niet wat ze zagen. Bij een alcoholcontrole in Oostrozebeke hadden ze een bestuurder aan de kant gezet om te blazen. Bij een eerste ademtest bleek al dat de man te veel gedronken had, want hij blies positief. 'En bestuurders die positief blazen, zijn daarna verplicht om binnen de vijftien minuten ook nog een ademanalyse te doen, om te zien hoeveel alcohol er precies in hun bloed zit', verduidelijkt politiewoordvoerder Jean-Marie Samyn.

Maar na die ademanalyse was het toch wel schrikken, zowel voor de agenten als voor de bestuurder zelf. Want uit de test bleek dat de man omgerekend 13 promille blies. Een dodelijke hoeveelheid, en dus ook onmogelijk. 'Die bestuurder zag er ook niet zó dronken uit, dus dat kon helemaal niet. Uiteindelijk gaf de man schoorvoetend toe dat hij tijdens het wachten tussen de twee tests mondspray had gebruikt. Maar die bevatte alcohol en zorgde dus voor een omgekeerd effect.'

Fabeltje

Volgens professor Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven, heerst er bij veel bestuurders een misvatting over het effect van mondspray en aanverwante producten. 'Heel wat mensen denken dat ze negatief zullen blazen na het gebruik van mondspray, omdat ze dan wat frisser ruiken. Maar dat is een fabeltje, want na enkele minuten zit de spray niet meer in je speeksel en zal je toch positief blazen', zegt hij.

'Bovendien zit er in de meeste van die producten ook alcohol, onder meer om bepaalde bacteriën tegen te gaan. Maar die alcohol zal er natuurlijk voor zorgen dat je promille nog veel hoger komt te liggen.'

Hoeveel de bestuurder uit Oostrozebeke precies had gedronken, wilde de politie niet zeggen. Maar hij moest wel zijn rijbewijs zes uur inleveren en hij mag het binnenkort ook nog uitleggen aan de politierechter.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio