Procedure bij Raad van State wordt hierdoor volledig ontkracht

Groen kwaad om toekenning vergunning aan Galloometal

Groen kwaad om toekenning vergunning aan Galloometal

Philippe Mingels van Groen. Foto: evr

Menen -

Het Menens metaalverwerkend bedrijf Galloometal kreeg enkele weken van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe (CD&V) een nieuwe milieuvergunning. Groen Menen is kwaad, hierdoor is hun procedure bij de Raad van State overbodig geworden.

In het begin van 2010 kreeg Galloometal uit Menen een nieuwe milieuvergunning, waardoor het naast het recycleren van metalen, ook afgedankte LCD-schermen kon verwerken. Zowel Stad Menen als Groen Menen stapten toen naar de Raad van State, uit vrees voor de volksgezondheid. De argumenten van stad Menen werden niet ontvankelijk verklaard, die van Groen wel. Enkele weken geleden, op 23 juli, verleende Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe een nieuwe vergunning aan het bedrijf. In die vergunning zijn enkele aanpassingen doorgevoerd, maar ze maken de procedure van Groen Menen aan de Raad van State overbodig.

‘De opslag van afvalstoffen moet van 3.000 ton gehalveerd worden naar 1.500 ton en er is hoogtebeperking voor het ophopen van afval tot 4 meter’, vertelt Philippe Mingels van Groen Menen. ‘Oorspronkelijk was die hoogte 6 meter en het bedrijf deed een aanvraag om 9 meter hoog te mogen gaan. Galloometal moet ook een groenscherm plaatsen en de afvalverwerking moet zoveel mogelijk binnen gebeuren.’ Toch is Philippe Mingels van Groen Menen niet tevreden met de maatregelen. ‘Het metaalverwerkend bedrijf heeft op voorhand al aan alle voorwaarden voldaan, dus heb ik een sterk vermoeden dat ze hier al van op de hoogte waren’, vertelt hij. ‘In mijn ogen heeft minister Schauvlieghe Galloometal een voorkeursbehandeling gegeven. Ze heeft onze procedure overbodigd gemaakt en lacht zo met de wetgeving.’

Pierre Vandeputte, zaakvoerder van Galloometal wenst niet te reageren op de aantijgingen van Groen Menen. ‘Wij zijn een economische onderneming die zich aan de opgelegde vergunningen dient te houden om contracten af te kunnen sluiten. De uitspraak dat wij een voorkeursbehandeling krijgen berust op leugens’, vertelt hij. ‘Drie jaar lang zijn er metingen uitgevoerd en die hebben telkens aangetoond dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid. Sinds 23 juli hebben we een blijvende milieuvergunning, waar we ons aan houden.’

Menens schepen van Leefmilieu Berenice Bogaert (CD&V) distantieert zich van de uitspraken van Groen. ‘We volgen de zaak op de voet en zolang Galloometal de voorwaarden naleeft is er geen gevaar voor volksgezondheid’, zegt ze.

Groen Menen heeft nu 60 dagen de tijd om verzet aan te tekenen tegen de nieuwe vergunning.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio