Wingse Chiroleider bezoekt collega’s op Haïti

Wingse Chiroleider bezoekt collega’s op Haïti

Dieter Van Orshoven is klaar voor het avontuur op Haïti. Foto: fg

Sint-Joris-Winge -

Dieter Van Orshoven uit Sint-Joris-Winge vertrekt zondag voor drie weken naar de Chirogroep Kiwo Ayiti op Haïti.

Zondag vertrekt een delegatie van twaalf Chiroleiders naar Haïti. Ze gaan er kennis maken met de werking van Chiro op het eiland. Dieter Van Orshoven (23) is al goed 7 jaar bij de leiding van Chiro Esjeewee in Sint-Joris-Winge. Ook voor zijn leidersfunctie was hij er al aangesloten. De drie weken durende trip wordt volgens Dieter een belevenis. ‘We kregen vanuit de centrale Chiroleiding in Antwerpen de mogelijkheid deel te nemen aan een screening rond taal, algemene vaardigheden en de motivatie. Na een gesprek werd ik uit meer dan 20 kandidaten geselecteerd, met nog 11 andere leiders uit heel Vlaanderen. Ons bezoek aan Haïti past in het kader van drie jaar lopende partnerschappen die tot doel hebben de werking van Chiro te verbeteren, zowel hier als bij onze vrienden aan de andere kant van de wereld. Eerder waren er al gelijkaardige initiatieven in Congo en Zuid-Afrika. Ik ben student Antropologie en heb me snel de basis van het Creools aangeleerd en me extra verdiept in de Chirowerking in het algemeen’, zegt Van Orshoven.

De drie weken op Haïti staan in het teken van de christelijke waarden. ‘Het is duidelijk dat de werking hier anders is dan op Haïti. Daar is de Chiro nogal soft en wordt er vaak geen uniform gedragen. Zingen, dansen en voordragen zijn er de belangrijkste activiteiten. Bij ons gaat het er ruwer aan toe en worden de shorts niet gespaard’, zegt Van Orshoven.

De eerste week brengen de leden van Chiro uit ons land en van Haïti samen door. Dan wordt ook in tenten overnacht. Daarna volgt een week bij de paters-Scheutisten en de laatste week brengen de Chiroleden met de plaatselijke bevolking door. Een grondige evaluatie van de uitwisseling wordt daarna door Chiro algemeen verder uitgewerkt en in toepassing gebracht tijdens startdagen en cursussen. In de zomer van 2013 komt een delegatie uit Haïti naar Vlaanderen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio