Vorige woning bleef achter als vuilnisbelt

‘Familie Flodder’ staat weer op straat

De familie zat, tot middernacht, met matrassen op het voetpad. Foto: vrs

Gingelom/Sint-Truiden -

De OCMW-voorzitter van Gingelom zette donderdag een gezin met vijf kinderen op straat. Hun vorige woning werd herleid tot een stort en nu lijkt ook het sociale vangnet geen optie meer. De familie zoekt nu een nieuw onderdak.

Johan Brams en Francoise Linaer zijn donderdag uit hun huis gezet aan de Pater Gillardstraat in Gingelom. Samen met hun vijf kinderen en vier honden kampeerden ze tot middernacht met twee matrassen op straat. Het geduld van OCMW-voorzitter Gui Abrahams (SP.A) is, volgens eigen zeggen, op. Hij liet een deurwaarder opdraven om het gezin op straat te zetten. De familie zou hun laars gelapt hebben aan de regels in de woning van de kerkfabriek.

Het gezin kwam al eerder in de problemen toen ze in april uit een huis gezet werden in Niel-bij-Sint-Truiden (Montenaken). Het kroostrijke gezin betaalde er geen huur en liet er een stort achter. De arbeiders van de gemeente moesten het pand leegmaken en de tonnen spullen en afval stapelden zich op in de uitgestrekte tuin.

De taferelen die zich onder kerktoren van het landelijke Gingelom afspeelden, hebben wat weg van een zoveelste vervolg op Familie Flodder. De politie zakte af naar de straat om te bemiddelen en nam de matrassen mee in de combi. Het dierenasiel rukte uit om de honden mee te nemen. Zij krijgen een tijdelijke opvang in Sint-Truiden. Een poging om de viervoeters in de bestelwagen te stoppen was 's middags nog mislukt.

Ook voorzitter Gui Abrahams kwam, even voor middernacht, nog poolshoogte nemen van de situatie. In de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen lijkt hij te kiezen voor een schoon Gingelom. Eerder deze week kondigde hij ook al aan dat het OCMW niet meer wil verhuren aan asielzoekers. De plannen van Fedasil om veertig asielzoekers onder te brengen liggen hem zwaar op de maag.

Het gezin werd tijdens de nacht van donderdag op vrijdag opgevangen door een vriendin uit Walshoutem. ‘Dat is erg tijdelijk’, zegt Francoise. ‘Vanaf 15 augustus hadden we uitzicht op een nieuwe woning. Maar daar had de voorzitter geen oren naar’, aldus de dakloze Gingelomse. ‘Ik weet ook niet hoe het verder moet nu. Een uitstel was beter geweest. We hebben geen wagen en de telefoonkosten om verhuurders te bellen, kunnen we niet betalen.’

Ook de buurman van het gezin is erg verrast. ‘Het kan toch niet dat er voor de kinderen nu geen oplossing wordt geboden? Als ouders niet voor hun kinderen kunnen zorgen, mogen hun spruiten niet de dupe van het verhaal worden.’

‘Ik had het natuurlijk ook liever anders gezien. Het zullen je buren maar zijn. Toen ik hier kwam wonen, was er geen vuiltje aan de lucht. Ondertussen wordt het huis door het OCMW verhuurd en, spijtig genoeg, brengt dat wat overlast met zich mee.’

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio