Orgel Sint-Martinuskerk jubelt weer

Orgel Sint-Martinuskerk jubelt weer

Het beschermde orgel werd volledig opgeknapt. Foto: pbvm

Tessenderlo -

Het Smet-Penceler-orgel van de Sint-Martinuskerk klinkt beter dan ooit te voren. Na veertig jaar buitengebruikstelling werd het volledig gerestaureerd.

Dat was nodig want het (beschermde en geklasseerde) orgel raakte volledig ontstemd na een verhuizing van achteraan in de kerk naar vooraan en een onoordeelkundige verbouwing. De neogotische orgelkast vertoonde sindsdien heel wat gebreken en het historisch pijporgelwerk kwam niet meer tot zijn recht. De Manufacture d'Orgues Thomas uit Francorchamps kwam als beste van de drie kandidaten uit de bus en knapte het orgel volledig op. Alle onderdelen werden minutieus gedemonteerd en gerestaureerd. De werkzaamheden duurden 3,5 jaar. Het kostenplaatje bedroeg 455.000 euro, exclusief BTW, gelukkig met subsidies vanwege de gemeentelijke, provinciale en vooral Vlaamse overheid.

De inwijding gebeurde tijdens een pontificale mis met bisschop Hoogmartens als voorganger. Hulde werd gebracht aan ex-deken Gathy, die een grote bezieler was van het project. Voorzitter van de kerkfabriek Louis Genoe belichtte het verloop van de procedure en de pas aangestelde organist Koen Wellens bracht een inspeelconcert. Hij is ook docent orgel aan de muziekacademie van Tessenderlo.

Meteen is de St-Martinuskerk weer een monument rijker, na het historisch interessante koordoksaal. In de regio zijn overigens nog meer interessante orgels met dat van Sint-Lucia Engsbergen, ook in Tessenderlo, en dat van de abdij van Averbode. Het orgel van de St-Martinuskerk zal ook gebruikt worden als lesinstrument voor de orgelklas van de muziekacademie, als concertinstrument in de programma's van cultuurcentrum Het Loo en voor de feestelijke opluistering van ceremonies als op 11 november.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio