Doodsoorzaak dertig eenden voorlopig onbekend

Verboden te zwemmen in kanaal Kortrijk-Bossuit

Verboden te zwemmen  in kanaal Kortrijk-Bossuit

Aan een sluis aan de Visserskaai werden dertig dode eenden aangetroffen. Foto: eva

Kortrijk -

Op het kanaal Kortrijk-Bossuit zijn gisteren dertig dode eenden aangetroffen. Het is voorlopig onduidelijk wat de doodsoorzaak is. Laboratoriumonderzoek van de kadavers en stalen water moeten uitsluitsel geven. Tot dan geldt er een zwemverbod.

De dertig dode eenden zijn ontdekt aan sluis 9, ter hoogte van de Koninklijke Kortrijkse Yacht- en Kanoclub aan de Visserskaai. De brandweer van Kortrijk en de dienst leefmilieu ruimden de kadavers op. Vijf kadavers en stalen van het water zijn overgebracht naar de universiteit van Gent voor verder onderzoek.

De stad heeft ondertussen maatregelen genomen en een zwemverbod ingesteld. Aan de negende sluis werd een bord geplaatst om het publiek op de hoogte te stellen van het zwemverbod. Ook aan de overige sloten van het kanaal worden zwemmen en andere activiteiten op het water afgeraden.

‘We willen zekerheid over wat er aan de hand is. Dertig dode eenden wijzen er in elk geval op dat er iets niet pluis is’, zegt waarnemend burgemeester Wout Maddens (Open VLD). ‘We willen geen risico's nemen. Het verbod duurt zeker het volledige weekend. Zolang we niet definitief weten wat de oorzaak is, geldt er zowel een zwemverbod als een watersportverbod.’

Er waren dit weekend geen activiteiten gepland op het kanaal Kortrijk-Bossuit, maar voor de nabijgelegen kanoclub komt het verbod wel ongelegen. ‘Wij hadden heel het weekend trainingen gepland. We hopen in elk geval dat men snel weet wat er aan de hand is en dat het verbod vlug opgeheven kan worden zodat wij weer ons ding kunnen doen’, klinkt het.

Gevaarlijk voor de mens

Yann Feryn, oprichter van vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen vermoedt dat botulisme, een soort voedselvergiftiging die vogels vooral bij warm weer treft, de oorzaak is. ‘Op stil water komt zo'n massale sterfte van eenden in de zomer vaker voor. Het heeft te maken met een tekort aan zuurstof. Het kan vermeden worden door zuurstofpompen te plaatsen, maar dat wordt weinig gedaan op kanalen. Het is in elk geval zeer verstandig om een zwemverbod op te leggen. Eén van de vormen van botulisme is namelijk ook voor de mens zeer gevaarlijk.’

Het is niet de eerste keer dat er een zwemverbod is op het kanaal Kortrijk-Bossuit wegens dode eenden. In de zomer van 2006 moest de brandweer regelmatig uitrukken om kadavers op te ruimen aan het sas in Moen, waarop Zwevegem een zwem- en hengelverbod afkondigde. De dood van die tachtigtal eenden was toen te wijten aan botulisme.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio