Dexia lijdt verlies van 1,2 miljard euro

Dexia lijdt verlies van 1,2 miljard euro

Pierre Mariani, tot gisteren de topman van Dexia. Foto: afp

De restbank Dexia heeft in de eerste helft van 2012 een verlies van 1,2 miljard euro geleden. Dat is vooral het gevolg van afschrijvingen en herfinancieringskosten. De handel in het aandeel is tijdelijk geschorst op verzoek van de toezichthouder.

De kwartaalcijfers zouden normaal gezien om 7 uur verspreid worden, maar door een technisch probleem gebeurde dat pas een kwartier voor het openen van de handel. Om beleggers de kans te geven om de resultaten meer in detail te bekijken, is de handel tijdelijk stilgelegd tot 9.45 u.

Uit het persbericht blijkt dat Dexia het nieuwe verlies toeschrijft aan de beslissingen die eind vorig jaar werden genomen bij het opsplitsen van de groep.  De groep is daar 'ondanks de uitzonderlijk harde omstandigheden' in geslaagd, klinkt het nu.

De groep verwijst naar het feit dat het "zwaar getroffen" is door de hogere financieringskosten, zoals voor de staatswaarborgen. De groep heeft de voorbije maanden ook een aantal activa verkocht en daar verlies op gemaakt.

De staatsgaranties kostten de groep 313 miljoen euro, tegen 200 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

De verliezen op de verkoop van vier filialen, waaronder Banque Internationale à Luxembourg en de Turkse DenizBank, lopen op tot 458 miljoen euro. Bovendien lopen de verliezen in de tweede jaarhelft nog verder op, tot meer dan 1 miljard euro in totaal voor het volledige boekjaar.

Het verlies is minder groot dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen dook Dexia voor ruim 3,9 miljard euro in het rood. Het verlies van dit semester komt overeen met een verlies per aandeel van 60 eurocent. Dat is zowat drie keer meer dan de slotkoer van het aandeel van gisteren, toen Dexia op Euronext Brussel 21 cent per aandeel waard was.

Mariani en Dehaene

Pierre Mariani, gisteren afgetreden als CEO van Dexia,  zegt in de toelichting dat het verlies veroorzaakt is door de afschrijvingen die sinds eind 2011 werden doorgevoerd. In zijn laatste persbericht bedankt hij ook voormalig bestuursvoorzitter Jean-Luc Dehaene voor zijn doorzettingsvermogen, dat hij in 'het algemeen belang' heeft getoond. Dehaene zelf gaf geen commentaar meer.

De nieuwe CEO, Karel De Boeck, bedankt in de toelichting zijn voorgangers voor het werk dat ze 'in uitzonderlijk moeilijk omstandigheden' hebben geleverd. 'Dexia zal met evenveel toewijding als in het verleden de last die het België, Frankrijk en Luxemburg bezorgt afbouwen.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees