Cinema Sphinx is volledig gedigitaliseerd

GENT - Cinema Sphinx aan de Korenmarkt kan sinds begin augustus in al haar zalen digitale films projecteren. Dat lijkt misschien een kleine stap - alle grote Vlaamse bioscopen zijn al lang gedigitaliseerd - maar "voor een kleine cinema als Sphinx is het een grote, niet evidente investering", zegt uitbater Patrick Deboes. "Bovendien krijgt binnenkort heel de cinema een opfrisbeurt. De gangen, het cinemabuffet, de ticketverkoop, de website en het café worden gerestyled."

Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Cultuur investeerde dit jaar 500.000euro in de digitalisering van twaalf kleinere bioscopen en alternatieve cinema's, waaronder de Gentse Studio Skoop en Sphinx. Sphinx heeft de vernieuwingsoperatie deze week afgerond.

"Vanaf begin augustus 2012 zijn onze 5 zalen voorzien van digitale projectie-apparatuur", zegt Patrick Deboes. "Deze apparatuur staat garant voor de beste beeld- en geluidskwaliteit. Toch behouden we in 2 zalen naast de digitale projector een 35mm-projector, zodat ook dat formaat steeds vertoond kan worden."

Investering

"Het gaat om een grote investering die dankzij de steun van de Dicif aankoopgroep (vereniging van arthouse cinema's, kleine vertoners en culturele centra), de cultuursubsidies en de samenwerking met het Franse Ymagis en Belfius bank te Gent kon gebeuren", aldus Deboes.

Bovendien voerde Sphinx de laatste maanden ook achter de schermen heel wat aanpassingswerken uit. "In de projectiecabines werden ramen en podia aangepast, er werd een nieuw ventilatie-systeem geplaatst en een airco, de geluidsapparatuur werd volledig vernieuwd."

Café

En daarmee stopt het niet. "Om de komst van de digitale cinema gestalte te geven worden er binnenkort opnieuw werken aangevat. De gangen en het cinemabuffet worden vernieuwd en de ticketverkoop en website krijgen een opfrisbeurt. En last but not least: het café van Sphinx krijgt een restyling, zowel qua uitzicht als aanbod."

Sphinx vierde vorig jaar haar 25e verjaardag. "Maar ook dit jaar vieren we, namelijke de 100-jarige verjaardag. In 2012 is het precies honderd jaar geleden zijn dat er op deze plek in het centrum van Gent voor het eerst films werden vertoond. Sinds 1912 klopt het hart van de cinema (van Patria tot Sphinx) onafgebroken in het centrum van Gent."

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio