Kernreactor in Proeftuinstraat draaide bijna 40 jaar

Universiteit ontmantelt deze herfst haar kernreactor

De kernreactor ligt diep verscholen in een betonnen bunker onder de grond in de Proeftuinstraat. Foto: fvv

GENT -

Deze herfst start de ontmanteling van de stokoude, stilgelegde kernreactor van de UGent in de Proeftuinstraat. De uraniumstaven zijn er al een tijdje weg, maar de grootste klus begint nu pas: tonnen radioactief besmet afval moeten stukje voor stukje worden weggehaald.

De Thetis-kernreactor werd in 1967 gebouwd in een betonnen bunker in de kelders van de UGent-gebouwen aan het einde van de Proeftuinstraat, achter de verbrandingsovens van Ivago.

Stroom leverde de reactor nooit, daarvoor was hij veel te klein. Maar decennialang werden er wel proeven gedaan over radioactief verval. Tot in 2003 de kernreactor na bijna veertig jaar dienst stilgelegd werd. Na jaren afkoelen werden in 2010 ook de 142 uraniumstaven weggehaald.

Besmetting

Maar de echte ontmanteling kan nu pas beginnen. Eind juni gaf het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) na een procedure van twee jaar haar toestemming. Het gebouw dat decennialang bloot gesteld werd aan radioactieve bestraling mag ontmanteld worden, maar enkel door een ingewikkelde procedure te volgen.

‘Elk stukje vloer, muur of buis moet één voor één worden gemeten op radioactieve besmetting’, zegt professor Karel Strijckmans van de UGent. ‘Hoog- en laagradioactief afval wordt naar een opslagplaats gebracht. De rest is industrieel afval.’

‘Het gaat om tonnen materiaal. Zelfs het beton wordt uitgekapt. Het gebouw wordt volledig tot op de ruwbouw ontmanteld. Daarna wordt het vrijgegeven, compleet vrij van radioactiviteit. Je zou er bij wijze van spreken een kindercrèche kunnen zetten.’

Beveiliging

De ontmanteling zal twee jaar duren. 

De UGent stelt nog deze maand een gespecialiseerde firma aan die deze herfst met de ontmanteling kan starten. Tegen 2014 zou het gebouw vrijgeven moeten worden. Het hele ontmantelingsproces zal dan bijna twaalf jaar geduurd hebben.

‘De bewoners van de Proeftuinstraat hoeven zich geen zorgen te maken. Al die tijd blijft het gebouw beveiligd’, zegt professor Strijckmans. 

‘Er is bovendien nog maar weinig risico. Het meest kritieke werkje, het ontladen en weghalen van de uraniumstaven, is al gebeurd.’

Wat er na de ontmanteling met de reactorgebouwen zal gebeuren is nog niet beslist.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio