Boeklaunch 100 jaar Veloclub Deinze from Martin De Baerdemaeker on Vimeo.

Willy Walgraeve (°1950) licentiaat economische wetenschappen en ‘levende wielerencyclopedie’ en clubsecretaris William Van Brabander (°1949) zorgen met de uitgave van het boek voor een apotheose die gezien mag worden. De Brabander werd eerder dit jaar door de Wielerbond gehuldigd omdat hij al 35 jaar lang de taak van clubsecretaris vervult.

‘In de loop van het honderdjarig bestaan van de club verdedigden een groot aantal wielerkampioenen en -dynastieën, zoals de Planckaerts en de Buysses en de wereldkampioenen Rudy Dhaenens en Filip Meirhaeghe de kleuren van Veloclub Deinze. Ze zorgden voor veel wielervreugde in de Leiestreek’, zeggen de auteurs. ‘Bij het schrijven kozen we voor een rijkelijk geïllustreerd verhaal in plaats van een langdradige statistiek. Uiteraard komen niet alle kampioenen die bij ons waren aan gesloten aan bod. De harde realiteit is dat het verhaal geschreven wordt door uitblinkers. Onvermijdelijk zullen sommige mindere goden teleurgesteld zijn hun naam niet terug te vinden. Het wil niet zeggen dat ze niet gewaardeerd worden’, zegt William Van Brabander.

‘Grote overwinningen van een Frans De Mulder, Ritten De Wolf en de betreurde Wouter Weylandt zijn natuurlijk opgenomen omdat ze in het geheugen van iedere wielerliefhebber gegrift zijn. Aandacht besteden we ook aan de uitblinkers van de jeugdcategorieën en de meest verdienstelijke bestuursleden en sponsors. Bij de selectie van de foto's streefden we ernaar om zoveel mogelijk originaliteit op te nemen. Zo zijn er veel foto's te zien die voorheen zelden of zelfs nooit werden gepubliceerd.’

‘Het is een niet te missen epos geworden van meer dan 100 jaar clubleven’, zegt schepen Norbert De Mey. Bij de voorstelling waren veel gewezen wielerkampioenen en bekenden zoals Walter Planckaert, Jacques De Boever, Noël De Meulenaere en Dirk Nachtergaele. Uren kunnen deze laatsten vertellen over hun avonturen in het wielerpeloton. Alleen al het verhaal van de Deinse club is na 100 jaar de moeite waard om gelezen te worden. Zeker hoe de club, die eind 2001 op de rand van de afgrond stond, toch overeind bleef en nu een vruchtbare jeugdwerking heeft. Het boek kost 30 euro.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio