Een nare zaak met alleen maar verliezers

Een nare zaak met alleen maar verliezers

Foto: rr

Anderlecht mag aan een intern onderzoek beginnen. De club ziet elf miljoen euro door de neus geboord doordat CSKA Moskou nu Matias Suarez medisch niet geschikt acht om topvoetbal te spelen. De blessure werd al in maart vastgesteld en het was geen breuk, spierscheur- of zelfs verrekking. Toch is ze nog altijd niet geheeld. Eerst liet de landskampioen de Argentijn op één been het seizoen afmaken om de landstitel veilig te stellen. Een operatie kwam er niet want clubs zijn niet geïnteresseerd in een net geopereerde speler. Met het aanbreken van de vakantie verloor paars-wit de speler een beetje uit het oog. Een misrekening.

Er zou een transfer komen en dan had paars-wit geen last meer van de ontsteking aan de patellapees die Suarez parten speelde. Terwijl met Ronald Vargas deze zomer een kinesist mee naar Venezuela werd gestuurd om hem helemaal op peil te krijgen, rekende Anderlecht op het professionalisme van Suarez om het meegestuurde herstelprogramma minutieus af te werken en zo klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Niet dus. ‘Niet tot in de puntjes afgewerkt', klinkt het voorzichtig. Met zware gevolgen want een transfer komt er niet. CSKA Moskou heeft na een weifelende start in de Russische competitie nú een spits nodig en niet over drie of vier maanden.

De mislukte transfer is een nare zaak met alleen verliezers. Afgelopen maandag zat de 24-jarige aanvaller tegenover onze journalist Jürgen Geril thuis op zijn sofa aan de zijde van zijn vrouw Magali nog gelukkig te wezen over de transfer die hem financieel onafhankelijk maakte voor de rest van zijn leven. Moeder kreeg een nieuw huis, iedereen in de familie zou wat toegestopt krijgen. Suarez reageerde fijntjes op de uitspraken van voorzitter Vanden Stock die zei dat hij voor het geld had gekozen. ‘Ik heb ook nooit gezeurd dat ik veel minder verdiende dan Mbokani of Jovanovic'. Het is een uitspraak die met een Suarez ín de spelersgroep een andere dimensie krijgt. Het doet tevens de vraag rijzen of hij wel bij een van die negen Anderlecht-spelers hoort die jaarlijks meer dan een miljoen euro opstrijken.

Een transfer deze zomer kan Suarez zo goed als zeker vergeten. Zeker voor dat geld. Dat zal pijn doen. De belangrijkste vraag is welke Suarez paars-wit straks zal terugkrijgen. Anderlecht moet hopen dat de storm na zijn herstel over een enkele maanden overgewaaid is. Dan kan Suarez opnieuw voor een transfer gaan spelen en daar kan Anderlecht goed bij varen. Of het ooit nog 11 miljoen euro zal vangen voor de Argentijn is echter zeer twijfelachtig. Voor die broodnodige goed uitvoetballende verdediger wordt het bereiken van de poules van de Champions League een noodzaak.

Corrigeer