Schutter Sikh-tempel was 40-jarige ex-militair en 'neonazi'

De man die bij een schietpartij in een Sikh-tempel in Oak Cree zes mensen gedood heeft, is een 40-jarige ex militair. 'Hij was een wanhopige neonazi die een rockgroep heeft opgericht die de suprematie van de blanken ophemelde.' Dat zegt het gereputeerde racismebestrijdingsinstituut Southern Poverty Law Center (SPLC). Amerika en India reageren geschokt op de aanslag.

Bij de schietpartij in een Sikh-tempel nabij Milwaukee in Wisconsin, Amerika, kwamen zondag zes mensen om het leven en raakten verschillende anderen gewond. De aanslag was het werk van een enkele schutter, Michael Page, een ex-militair.

Volgens het racismebestrijdingsinstituut richtte hij in 2005 de groep 'End Apathy' op, waarmee hij festivals aandeed en deel uitmaakte van een muziekscène die sinds 2000 de blanke suprematie verheerlijkte.

De 40-jarige man betrad zondag de tempel en opende volgens ooggetuigen zonder een woord te zeggen het vuur. Mogelijk waren er meer dan honderd mensen in het gebouw aanwezig. Uiteindelijk werd Page door andere agenten doodgeschoten. 'Zij hebben ervoor gezorgd dat de tragedie tot een einde kwam en niet nog veel erger uitdraaide', aldus politiechef John Edwards. 

Psychologische oorlogvoering

De man handelde dus wellicht op basis van racistische overtuigingen. De federale dienst voor wapens, tabak en explosieven onderzoekt nu onder meer de tatoeages van de man. 'Het zijn stukken van de puzzel die ons misschien kunnen toelaten de motivaties van een zo vreselijke daad te begrijpen.'

Page diende vanaf 1992 in het leger, maar werd in 1998 ontslagen omdat hij dronken geweest zou zijn tijdens een missie. De bron bij het leger wil niet zeggen of Page eervol ontslag is verleend. Even tevoren was hem zijn rang van sergeant ontnomen. Hij werd gedegradeerd tot ’specialist’, de hoogste rang onder manschappen.

Page begon als monteur voor het Hawk-raketsysteem, maar stapte over naar de afdeling psychologische oorlogvoering. Die afdeling analyseert, ontwikkelt en verspreidt informatie die als munitie kan dienen voor het beïnvloeden van buitenlandse bevolkingen.

'Geschokt'

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle reageerden zondag aangedaan door de nieuwe schietpartij. Ook de Indiase premier Singh, zelf aanhanger van het Sikh-geloof, reageerde maandag geschokt. 'Het is uitzonderlijk pijnlijk dat dit zinloos geweld op een plaats van religie moet plaatsvinden', verklaarde hij.

Singh drukte zijn hoop uit dat de autoriteiten de nabestaanden goed zouden ondersteunen en er alles aan zouden doen opdat zulke aanslagen voorkomen zouden kunnen worden.

Het Shiromani Gurudwara Prabhandhak Comité, het opperste religieuze orgaan voor de Sikhs, verklaarden afgevaardigden naar Amerika te zullen sturen. Ze zullen er de Indiase ambassadeur ontmoeten en eisen dat Sikhs beschermd worden van zulke aanslagen in de toekomst.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees