Restaurant gesloten en zestig kilo voedingswaren vernietigd

Inspecteurs vinden slecht bewaarde sushi op Hapje-Tapje

Inspecteurs vinden slecht bewaarde sushi op Hapje-Tapje

Niet alle standhouders (niet die op de foto) nemen het even nauw met de voedselveiligheid. Foto: Kristof Debecker

Leuven -

Inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) hebben tijdens Hapje-Tapje in Leuven een restaurant gesloten en aan drie eetstanden voedingswaren vernietigd.

Met ruim 50.000 bezoekers was Hapje-Tapje afgelopen weekend een schot in de roos. Toch werpt het bezoek van het voedselagentschap een schaduwzijde op het succes. Net zoals bij de vorige edities van het culinaire evenement vonden controles plaats in de verschillende standen. Uiteindelijk werd voor goed 60 kilo aan voedingsmiddelen vernietigd. ‘Aan drie standen werden voedingswaren vernietigd. In het eerste geval betrof het een stand waar 4 kg kip werd vernietigd. Bij een tweede ging het om 20 broodjes met zalm’, zegt woordvoerder Marc Vranckx van de Leuvense politie. ‘In een derde stand werden 30 kg sushi en 25 kg gehaktballen ter plaatse vernietigd. Het restaurant dat de stand uitbaatte, werd even later trouwens gesloten omdat de hygiëne ondermaats was. Er werd vis aangetroffen die veel te warm werd bewaard. Bovendien stelde de brandweer vast dat de uitbater ook niet voldeed aan de veiligheidseisen inzake elektriciteit en gas.’

De vastgestelde tekortkomingen zijn overigens bijna allemaal van dezelfde aard. ‘Tijdens warme zomerdagen zoals afgelopen zondag, blijkt dat etenswaren die koel moeten worden gehouden, te warm worden bewaard of dat klaargemaakte etenswaren die warm moeten worden gehouden, onvoldoende warm worden bewaard, zegt Vranckx.

De controle van eetstanden tijdens evenementen is in Leuven stilaan traditie. Een hele reeks evenementen zoals de Wereldfeesten, de Kerstmarkt en Hapje Tapje krijgen al verschillende jaren na mekaar voedselcontroleurs over de vloer. ‘Het aantal uitbaters en standhouders dat in de fout gaat ligt een heel stuk lager dan toen we ruim tien jaar geleden met de controles begonnen. Toch blijven er zaken dingen opduiken die niet door de beugel kunnen’, zegt de politiewoordvoerder. Daarnaast werd toegekeken op de verplichte brandveiligheidsmaatregelen die elke standhouder moest nemen. Vijf standhouders bleken geen brandblusapparaat bij te hebben, alhoewel dit door het veiligheidsprotocol, dat door de organisator en de stad werd ondertekend, verplicht is. De organisator stelde aan deze standhouders dan maar zelf een brandblusapparaat ter beschikking. Het protocol stelt ook duidelijk dat het publiek niet rechtstreeks in contact mag kunnen komen met de warmtebronnen waarop het eten wordt klaargemaakt of warm gehouden. Zes standhouders moesten bijkomende maatregelen nemen om dit in orde te brengen.

Volgens de politie verliep Hapje-Tapje - op enkele kleine tussenkomsten na - zonder incidenten. ‘In de aanloop naar het evenement hebben we 35 fietsen en een bromfiets weggehaald. Op het eind van het evenement werden ook nog twee vijftigers opgesloten in de politiecel, waar ze hun roes mochten uitslapen’, zegt Vranckx. De eerste, een 53-jarige man uit Boutersem, zat bij sluitingstijd aan een drankstand op de Grote Markt. Omdat hij weigerde naar huis te gaan werd de politie opgeroepen. De man, die flink boven zijn theewater was, ging vrijwillig mee met de politie en sliep zijn roes uit. De tweede man, een 50-jarige uit Tervuren, kwam verschillende keren ten val toen hij op weg naar huis was. De man was niet onwel geworden, maar had wel veel te veel gedronken had. Hij werd ook te slapen gelegd in de cel.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio