Fruitstad wordt stilaan het Limburgse Hollywood

Truiense kortfilm op internationale festivals

Truiense kortfilm op internationale festivals

Michiel Knops gaat internationaal nog voor hij start aan het Rits. Tine Lammens wist al onmiddellijk een bekend acteur te strikken voor haar eerste eindwerk voor Narafi in Brussel. Foto: vrs

Sint-Truiden -

Rundskopheld Michaël R. Roskam lijkt in Sint-Truiden heel wat concurrentie te krijgen. Nadat een aantal cineasten al internationaal scoorden, zijn nu ook twee 17-jarige regisseurs geselecteerd voor filmfestivals in Zwitserland en Rusland.

Koen De Winne en Michiel Knops, beiden 17 en uit Sint-Truiden, dromen van een internationale carrière als filmregisseur. Het jonge duo maakte al enkele kortfilms en een spotje. Maar nu lijkt hun laatste prent Roman hun over de landsgrenzen te brengen. Nog voor hun eerste jaar aan het Rits aanvangt, hebben ze al wat internationale allures.

Het onafscheidelijke filmduo zakt in september af naar het studentenfilmfestival in het Russische Sint-Petersburg en naar het internationale kortfilmfestival Shnit-OPEN in het Zwitsers Bern. Hun film behoort, in Zwitserland, bij de 64 geselecteerden uit meer dan 6.500 wereldwijde inzendingen.

Roman is ondertussen al ingestuurd naar meer dan 50 internationale filmfestivals. Hopelijk kunnen we nu wat prijzen wegkapen en naam maken in het wereldje’, klinkt het enthousiast.

Het Truiens filmtalent kan niet op. Na Caroline Strubbe (47), Patrice Toye (45), Michaël R. Roskam (39) en Emilie Verhamme (25) doen nog twee andere Truiense cineasten van zich spreken. En alsof dat nog niet genoeg Truiens filmgeweld is, waagt nu ook de 20-jarige Tine Lammens haar kans in de boeiende wereld. Zij stelde maandag haar kortfilm Over Buurman voor op 't Begijnhof in Sint-Truiden. De jonge cineaste liet Dries De Win en Chris Willemsen -bekend als de dwerg uit De Ronde- opdraven voor een knotsgek burenverhaal.

Patrice Toye mag dan op 7 september het filmfestival van Oostende openen met haar Little Black Spiders. Het beste van eigen bodem heet dat dan.

Roman, de film van Michiel en Koen, duurt goed zes minuten. Een flits, maar verhaal en film zijn af. In een doorsneegezin dat met de regelmaat van een klok leeft, gebeuren rare dingen. De rust aan tafel wordt verstoord met hallucinante herinneringen. Realiteit en fantasie vloeien verrassend door elkaar. Volgend jaar willen de twee jonge mannen een professionele filmopleiding volgen aan het Rits in Brussel.

‘Regelmaat is belangrijk in het leven van het hoofdpersonage en er wordt gespeeld met links naar het verleden, het heden en het onbestaande’, voegt Michiel toe.

De jonge regisseurs maakten in 2007 hun eerste speelfilm Back To Mars waar ook Frank De Winne en André Kuipers aan meewerkten. In 2009 klopte schoenenfabrikant Ambiorix aan. Koen en Michiel mochten de promovideo maken.

‘Er is bij hen veel meer geestdrift voor het filmen dan bij studenten aan de filmschool. Ze zijn gebeten door film’, merkte Marc Coessens (50), acteur uit Wittekerke die in de kortfilm de vader van Roman vertolkt, op. Marc Coessens is één van de professionele acteurs die aan de film meewerkten. Ook voor andere opdrachten deden Koen en Michiel een beroep op professionele hulp.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio