Man was niet aan proefstuk toe

Betrapte tafelschuimer riskeert drie maanden cel

Betrapte tafelschuimer riskeert drie maanden cel

Volgens uitbater Michel Bosman leek de man vriendelijk en beleefd. Foto: dpw

Wetteren/Gent -

Een 'professionele' tafelschuimer uit Waterloo riskeert tot drie maanden cel voor het niet betalen van een gastronomisch diner in restaurant Mont Blanc in Wetteren. De man wordt verdacht van in totaal 57 onbetaalde rekeningen over het hele land.

Alain L. (64) uit Waterloo stapte op zaterdagmiddag 21 juli met een hongerige maag restaurant Mont Blanc in de Stationsstraat in Wetteren binnen. De man kreeg een mooi gedekte tafel toegewezen en liet zich rijkelijk bedienen door uitbater Michel Bosman.

‘Een sympathieke en vlotte man’, herinnert Bosman zich. ‘Op het eerste zicht leek er helemaal niets aan de hand te zijn.’

Alain L. startte het diner met een apéritif maison en vloog daarna meteen in de rode wijn. Hij bestelde anderhalve kilo mosselen en spoelde die daarna door met een drietal glazen Calvados. Als dessert koos hij een kaasplankje met koffie.

‘De man was daarna beslist nog even doorgegaan, maar ik rook onraad’, vertelt Bosman. ‘Ik had toen hij even een sigaretje ging roken, gezien dat hij twee verschillende schoenen droeg. Het waren dan ook nog eens alle twee linkerschoenen. Ik vertelde hem dat we gingen sluiten en presenteerde hem de rekening. Die bedroeg 57 euro.’

‘Ik kom terug’

L. gaf zijn bankkaart aan Bosman, maar daarvan bleek het saldo ontoereikend te zijn. Contant geld of een identiteitskaart beweerde L. niet bij zich te hebben.

Op de vraag van de restauranthouder hoe het menu nu zou worden betaald, antwoordde L. volgens Bosman bijzonder ontspannen. ‘Je hebt drie opties, zei hij tegen mij’, weet de man nog. ‘Of ik kom morgen betalen, of je scheldt mij het bedrag kwijt. Een derde mogelijkheid is dat je de politie belt.

Bosman koos voor de laatste optie en haalde er enkele agenten bij. Alain L. bleef heel de tijd ‘relaxed’ aan zijn tafel zitten. ‘Ik heb fantastisch lekkere mosselen gegeten, bedankt, zei hij tegen mij toen de politie hem meenam naar het bureau’, vertelt Bosman. ‘Ik kom zeker nog een keer terug, beloofde hij. Deze man was duidelijke een professionele tafelschuimer, en dat gaf hij zelf ook aan. Hij vertelde dat het niet de eerste keer was dat hij ging eten zonder te betalen.’

En dat bleek niet gelogen te zijn. Alain L. was de avond ervoor nog maar opgepakt tijdens de Gentse Feesten. Ook toen had hij de rekening niet betaald in een restaurant. De man wordt ondertussen al verdacht van 57 gelijkaardige feiten.

L. zelf verklaarde al ruim vijfhonderd keer gratis op restaurant geweest te zijn.

De man kwam maandag niet opdagen voor zijn proces in de correctionele rechtbank van Dendermonde. Daar riskeert hij een celstraf tot drie maanden en een geldboete tot 8.250 euro. Het vonnis valt op 7 september.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio