417 kinderen verloren gelopen aan zee in juli

417 kinderen verloren gelopen aan zee in juli

De reddingsdiensten moesten verschillende keren uitrukken voor vermiste kinderen. Foto: dji

BLANKENBERGE/OOSTENDE/KOKSIJDE/DE PANNE/DE HAAN/NIEUWPOORT/MIDDELKERKE/KNOKKE/ZEEBRUGGE/BREDENE -

Er zijn in de eerste maand van de vakantie 417 kinderen verloren gelopen aan zee. Dat zijn er bijna 200 meer dan juli vorig jaar.

Blankenberge is met 98 verloren gelopen kinderen koploper in de maand juli, gevolgd door Oostende (71), Koksijde (71), De Panne (51), De Haan-Wenduine (47), Nieuwpoort (25), Middelkerke (24), Knokke (20) en Zeebrugge (8). Bredene sluit het rijtje af met slechts twee verdwaalde kinderen.

De meeste kinderen (349) liepen verloren in de tweede helft van juli, vooral doordat het weer toen beter was. ‘Het is duidelijk dat zoals steeds het weer een belangrijke rol speelt in de cijfers’, zegt Dominique Vervaeke, de bedenker van de orïentatiepalen.

Een opvallende vaststelling is dat de meeste verloren gelopen kinderen onder de zes jaar zijn. ‘Zeker voor die leeftijdscategorie kan een anti-verdwaalarmbandje wonderen verrichten. Je vindt de gratis bandjes in zowat vierhonderd vaste distributiepunten en een veertigtal mobiele verdeelpunten via de strandijskarretjes van Ola. Ook aan elke reddersstoel hangt een zakje met gratis bandjes en je kan ook bij het Rode Kruis, in vele toerismebureaus, bij verhuurders van strandmeubilair en openbare toiletten een gratis armbandje ophalen’, zegt Vervaeke, die zich afvraagt wanneer de overheid ozal ingrijpen.

‘De projecten van de oriëntatiepalen en de armbandjes worden nog steeds voor zowat honderd procent door private financiële middelen gedragen. Minister van Binnenlandse zaken Joëlle Milquet (CDH) stelt dit jaar 5.500 euro ter beschikking van beide projecten, maar wil wel de participatie van de overheid in beide projecten uitbreiden samen met de collega's van Toerisme, Openbare Werken (kustbeheer) en Onderwijs, alsook het provinciebestuur van West-Vlaanderen’, besluit Dominique Vervaeke.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio