Bouwbedrijven zien toekomst somber in

Hasselt -

Bouwbedrijven zijn pessimistisch over de toekomst. Dat blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw Limburg en Voka Limburg.

De Limburgse bouwsector is pessimistisch over de evolutie van de markt. De eerste zes maanden van dit jaar waren nog positief. Zo'n tachtig procent van de ondernemers zit met een orderportefeuille die na het bouwverlof nog gevuld is. Maar de verdere toekomst zien ze somber in. Zo'n 52 procent van de bouwbedrijven verwacht een daling van de winst in 2012. Een op de vijf bedrijven denkt er zelfs aan het personeelsbestand af te bouwen. Behalve de hoge loonkost spelen ook de laattijdige betaling van facturen, de prijsstijging van de grondstoffen en een verscherpte buitenlandse concurrentie een rol.

Ontslagen

‘De winstverwachting is lager dan de omzetverwachting’, zegt Rik Mondelaers, directeur van de Confederatie Bouw Limburg. ‘Dat wijst erop dat de kosten toenemen.’

De lagere groeiverwachting laat zich voelen op de arbeidsmarkt. 21 procent van de bouwbedrijven denkt eraan het personeelsbestand in het najaar af te bouwen.

‘De afslanking van het personeelsbestand is minder uitgesproken’, zegt Johann Leten van Voka. ‘Bouwbedrijven denken twee keer na voor ze een werknemer ontslaan, want zodra de economie opnieuw aantrekt, wordt het moeilijk om nog geschikte mensen te vinden.’

De bouwbedrijven vrezen ook de buitenlandse concurrentie. Zo'n 38 procent van de bedrijven verliest opdrachten aan buitenlandse concurrenten.

Volgens Voka en de Confederatie Bouw moet de overheid haar steentje bijdragen met een relanceplan en moeten er maatregelen worden genomen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio