Minder appelen en peren op komst

Hasselt -

De prognoses voor het komende fruitseizoen zijn niet goed. De appelen- en perenoogst slinkt aanzienlijk.

De ongunstige weersomstandigheden van de voorbije maanden, zorgen voor een lagere oogst van appelen en peren.

De ramingen van de oogst voor komend seizoen werden bekendgemaakt op Prognosfruit, de jaarlijkse bijeenkomst van de experts in de fruitsector die momenteel in Frankrijk georganiseerd wordt. 

De Europese appelproductie schatten ze voor het komende jaar op 9,7 miljoen ton. Dat is een daling van negen procent ten opzichte van vorig jaar en het cijfer ligt zeven procent lager dan het driejarig gemiddelde. In ons land, met Haspengouw als zeer belangrijke fruitstreek, is het nog erger gesteld.

Dertig procent minder

Hier verwachten de experts een daling van dertig procent tot 212.000 ton appelen. De Europese perenoogst zakt met 22 procent en bedraagt twee miljoen ton. Voor België spreken we van een daling van veertien procent, goed voor een resterende oogst van 255.000 ton.

Vorst tijdens de bloei, koud en nat weer: het weer zat vaak tegen voor de fruittelers die hun productie aanzienlijk zien slinken. De oogst valt daardoor ook lager dit jaar. Onze belangrijkste peer, Conference, wordt begin september geplukt en de Jonagold, onze meest voorname appelsoort, volgt in oktober. Het weer van de komende weken blijft sowieso een factor waar ons land afhankelijk van zal zijn.

Betere prijzen

De Belgische fruittelers hopen wel op een kentering wat betreft de prijzen. Het voorbije seizoen zagen ze de gemiddelde jaarprijs 25 procent lager uitvallen. De sector hoopt daarom op herstel voor het seizoen 2012-2013. De verwachtingen zijn positief. Het is een voordeel dat alle voorraden op zijn. En er zijn ook gunstige verwachtingen voor het industriefruit. Dat is fruit van een iets lagere kwaliteit dat onder meer gebruikt wordt om sapjes van te maken.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio