Wielerfotograaf Jean Bollaerts heeft 4.588 vrienden

Ex-rijkswachter wordt Facebook-fenomeen

Wielerfotograaf Jean Bollaerts in actie. Foto: Kristof Debecker

Leuven -

Voormalig rijkswachter Jean Bollaerts (61) uit Leuven heeft als hobby-wielerfotograaf in enkele jaren tijd liefst 4.588 vrienden verzameld op de populaire sociale netwerksite Facebook.

Jean Bollaerts is al enkele jaren een bekend figuur op de koers, maar zelfs op Facebook is hij populairder dan heel wat artiesten, politici of sporters. Een vreemde wending in het leven van een gewezen ‘stille flik’ van de bewakings- en opsporingsbrigade (BOB) van de toenmalige rijkswacht in Brussel.

Terrorisme

Bollaerts ging in 1985 - de periode van de aanslagen van de CCC en de brutale raids van de Bende van Nijvel - aan de slag bij de cel terrorisme. Heel vaak werd hij ook ingeschakeld om manifestaties en betogingen op te volgen. Voetbal was zijn grote passie en het was dan ook niet helemaal toevallig dat Bollaerts de laatste jaren voor zijn pensioen werkte als spotter op het voetbal. Vier jaar lang hield hij de hooligans van RSC Anderlecht in de gaten.

‘Op een dag nodigde uitbater Willy Noë van het Anderlecht-supporterscafé Marie-Therese in Leuven me uit op de Leuvense profkoers Grote Prijs Jef Scherens. Tijdens de afwachtingswedstrijd voor nieuwelingen kwam ik een ex-collega tegen wiens zoon ook koerste. Ik voelde me meteen thuis in dat wereldje en enkele maanden later stond ik op een nieuwelingenkoers foto's te maken’, vertelt Jean Bollaerts. ‘Ik leerde steeds meer renners kennen. Samen met hen ben ik geleidelijk meegegroeid van de nieuwelingen tot de beloften en eliterenners. Steeds vaker ging ik ook naar de cyclocross, het mountainbiken en het baanwielrennen.’

Zonder dat hij het zelf besefte had Bollaerts van zijn vroegere werk (observeren, fotograferen en bijhouden van informatie) zijn hobby gemaakt. Om zijn wielerfoto's te delen, lanceerde Bollaerts in 2006 een eigen wielersite. ‘Daar ben ik na twee jaar mee gestopt. Ik had geen zin om te investeren in de noodzakelijke extra webruimte. Bovendien werd de druk almaar groter. De mensen verwachtten te veel en namen het me zelfs kwalijk als ik eens niet op de koers was. Ik kreeg steeds meer opmerkingen.’

Uiteindelijk kwam dochter Natalie met de oplossing. ‘Zij vond dat ik absoluut een Facebook-account moest maken. In het begin was ik er absoluut tegen. Facebook was iets voor de jeugd. Je gaat meteen 300 vrienden hebben zei Natalie meermaals en ze bleef maar moeite doen. Uiteindelijk heb ik toegegeven. Binnen de week had ik 2.000 vrienden’, vertelt Jean.

Superleuk

‘98 procent zijn mensen uit de wielerwereld. Vooral renners en hun entourage. Het merendeel van de renners ken ik persoonlijk. Maar soms ontmoet ik op de koers toch nieuwe mensen met wie ik eigenlijk al bevriend was op Facebook. Uiteraard zijn de meesten vooral benieuwd naar de foto's die maak. Per wedstrijd maak ik 800 à 1.000 foto's. Een reportage van het begin tot het einde die ik dan op Facebook plaats. Het is gewoon een superleuke hobby. Je komt onder de mensen, maakt renners en supporters blij en je kan soms zelfs afgevaardigden van de wielerbond bijstaan met beeldmateriaal. Een groot aantal Facebook-vrienden is allerminst een doel. Het doet gewoon plezier als je op de koers bent en de mensen (her-)kennen je’, besluit Jean Bollaerts.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio