Ook blond haar en een attribuut beïnvloeden vrijgevigheid klanten

Serveerster die rood draagt, verdient meer

Serveerster die rood draagt, verdient meer

Foto: vln

Jobstudentes die deze zomer veel geld willen verdienen in de horeca, kunnen beter in het rood gekleed gaan. De fooi die serveersters krijgen, hangt namelijk niet af van hun serveertechnieken, wel van hoe ze eruit zien.

Recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Hospitality and Tourism Research, wijst uit dat diensters die in het rood gekleed gaan, meer verdienen. Het verschil in fooi kan oplopen tot twintig procent.

Voor de studie lieten Amerikaanse onderzoekers elf serveersters tussen 19 en 26jaar zes weken lang hetzelfde T-shirt aantrekken, maar telkens in een andere kleur. Wat blijkt? Van alle mannen gaven 14 tot 26procent hogere fooien aan diensters die gekleed waren in het rood. Vrouwelijke klanten trokken zich het kleurverschil niet aan, en gaven aan iedereen evenveel fooi.

Andere elementen die de hoogte van de fooi beïnvloeden zijn de kleur van het haar (blond!) en of de serveersters make-up of haarattributen dragen, zoals een bloem bijvoorbeeld.

Huiskleur van Q-Music

De serveuses van het Q-Beach House, de club van Q-Music op het strand van Oostende, zitten met hun rode topjes dus goed. ‘Ik vind het sterk dat het dragen van rood een invloed heeft op de hoogte van de fooi', zegt Steven Pauly, event manager van het strandhuis. ‘Maar het is wel een warme, charmante kleur. Zeker in vergelijking met het meer steriele wit. Misschien heeft het daar iets mee te maken.'

Serveersters Nathalie Vancoillie(22) en Delphine Simons(22) kunnen elkaars fooien niet vergelijken. Rood is namelijk de huiskleur van Q-Music, en dus draagt iedereen hetzelfde. ‘Maar misschien heeft het iets te maken met het feit dat het de kleur van de liefde is', zeggen de twee lachend.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees