Inkomen huisartsen stijgt het snelst

Inkomen huisartsen stijgt het snelst

Het inkomen van de huisartsen is in tien jaar gestegen met 75 procent. Daarmee overbrugden ze een deel van hun achterstand op de andere artsengroepen.

Psychiaters en geriaters voelen de hete adem van de huisartsen al in de nek, wat inkomen betreft toch. Dat blijkt uit cijfers van de ziekteverzekering (Riziv). Het gaat niet om netto inkomens, maar om bruto inkomens, voor zover de ziekteverzekering die kent. Het gaat ook niet over het inkomen van de gemiddelde huisarts, maar over het inkomen van één leeftijdsgroep: 45-54 jaar die het best toelaat vergelijkingen te maken met andere artsengroepen.

De huisartsen die vroeger achterop fietsten, hebben de achterkant van het peloton bijgebeend. Met een jaarinkomen (in 2009) van bijna 100.000 euro, komen ze op de hoogte van de psychiaters, en blijven ze net onder de geriaters (107.000).

De beter betaalden, zoals de specialisten inwendige geneeskunde (161.000) en gynaecologen (178.000) liggen nog niet in het vizier; de algemene chirurgen verdienen het dubbele (207.000). Nog hoger zitten de topverdieners die eerder naar boven kwamen uit de inkomensramingen van het Kenniscentrum KCE: de nefrologen die nierdialyses doen, de hartchirurgen, de klinisch biologen en de radiotherapeuten.

Tussen 2000 en 2009 steeg het inkomen van de huisarts met 78procent. Dat is sneller dan het inkomen van alle andere specialisten.

Als verklaring voor deze stijging zijn er de hogere honorariastijgingen die artsenvakbonden en ziekenfondsen voor hen onderhandeld hebben. Daarnaast zijn er niet-prestatiegebonden inkomens bijgekomen: o.a. de forfaitaire vergoedingen voor het medisch dossier van patiënten. Ten derde daalt het aantal huisartsen licht, zodat het werk over minder artsen verdeeld moet worden.

De Vlaamse huisartsen verdienen gemiddeld meer dan hun Waalse en Brusselse collega's. De Vlaamse hebben meer patiënten en dus meer prestaties, en volgen ook meer de ‘moderne' tendensen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees