Extra vakantiedagen kopen: het kan!

Extra vakantiedagen kopen: het kan!

Foto: jobat.be

Enkele dagen extra vakantie kopen, en zo wat meer tijd hebben voor je gezin of om eindelijk die grote reis te maken. In Nederland kan het. De ultieme crisisoplossing voor ons land of een (te) zot idee?

Het kopen en verkopen van vakantiedagen is mogelijk in Nederland.

“De waarde van een extra vakantiedag is ongeveer 0,4% van het jaarinkomen”, vertelt Sieto de Leeuw, managing director van de Randstad-groep Nederland. “Gemiddeld genomen beschikt een Nederlandse werknemer over 5 zogenaamde bovenwettelijke vakantiedagen. Het aantal kan per sector verschillen, en in een cao moet ook aangegeven zijn dat het kopen en verkopen mag. Maar in het merendeel van de sectoren is dat al jaren mogelijk. Naast die 5 dagen heeft een Nederlandse werknemer ook nog 20 wettelijke vakantiedagen, maar daar mag niks mee gebeuren: die moeten worden opgenomen. Dat zijn de dagen waarop iemand recht heeft, als hij het jaar voordien een heel jaar gewerkt heeft. Ook de ADV dagen (arbeidsduurvermindering) kunnen over het algemeen gekocht en verkocht worden. Gemiddeld genomen zijn dit er 12 per jaar.”

“We zien dat zo’n 20% van de werknemers gebruikmaakt van het kopen of verkopen van vakantiedagen. Meestal worden er vakantiedagen verkocht, omdat mensen doorgaans vrije dagen over hebben. In deze crisistijden wordt het kopen van vakantiedagen aantrekkelijker, maar een grootschalige praktijk is het nog niet.”

>

>

>

>

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees