Zwem - en watersportverbod in Kortrijk na dood tientallen eenden

KORTRIJK - De stad Kortrijk heeft een zwem - en watersportverbod ingevoerd op het grondgebied Kortrijk. Die beslissing kwam er nadat er vrijdag en zondag tientallen dode eenden zijn aangetroffen in het kanaal Kortrijk-Bossuit. Er loopt momenteel een onderzoek naar de oorzaak.

Wandelaars langs het kanaal Kortrijk-Bossuit vonden vrijdag en zondag ter hoogte van de Kortrijkse kanoclub tientallen dode eenden. Dat bevestigt Thomas Detavernier, communicatieverantwoordelijke van de politiezone Vlas.

'Het is niet de eerste keer dat we dit meemaken. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om botulisme, een vergiftiging die optreedt bij warm weer. De oorzaak daarvan is zuurstofgebrek. Wat vaker voorkomt in het stilstaande water van het kanaal’, zegt Detavernier nog.

Omdat botulisme ook schadelijk kan zijn voor de mens, werd een zwem- en watersportverbod ingevoerd. Ook hengelen mag voorlopig niet meer. De Universiteit Gent voert een onderzoek naar de oorzaak. Volgens Detavernier mogen de resultaten dinsdag verwacht worden.

'Wanneer het zwemverbod wordt opgeheven, is nog niet duidelijk. We volgen van dag tot dag de situatie op', besluit Detavernier.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio