Ook Nederland leent opnieuw tegen negatieve rente

De Nederlandse overheid is er maandag opnieuw in geslaagd korte leningen te plaatsen tegen een negatieve rente. Dat meldde het Agentschap van de Generale Thesaurie maandag.

De Nederlandse staat haalde 1,24 miljard euro op met een lening voor 3 maanden. Het gemiddelde rendement op die lening bedraagt -0,05 procent. Een lening voor 7 maanden bracht 1,26 miljard euro op tegen een rente van -0,02 procent. Bij beide leningen werd gemikt op een opbrengst van 1 tot 2 miljard euro. 

De negatieve rente geeft aan dat beleggers geld toeleggen op de bedragen die ze aan Nederland lenen. Die ontwikkeling hangt samen met de grote zorgen over de financiële positie van landen als Spanje en Italië. Beleggers hebben daardoor een grote voorkeur voor obligaties van landen die als veilig worden beschouwd, zoals Nederland en Duitsland.
 
Die beleggers doen dus verlies door hun geld bij veilige havens zoals Nederland en Duitsland te parkeren. Dat verlies nemen deze beleggers er graag bij, en wordt beschouwd als een vorm van 'premie'.
 
Ook België kon de voorbije weken staatspapier plaatsen tegen een negatieve rente. Dat gebeurde in juli twee keer bij de uitgifte van staatspapier met looptijd van drie maanden.
 
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees