Spyker eist 3 miljard dollar schadevergoeding van GM

Spyker eist 3 miljard dollar schadevergoeding van GM

Foto: Vroom.be

Sportautofabrikant Spyker heeft maandag een rechtszaak aangespannen tegen het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) om een schadevergoeding te krijgen van 3 miljard dollar (2,4 miljard euro). Volgens Spyker heeft GM moedwillig en op illegale wijze een mogelijke redding van het Zweedse dochtermerk Saab tegengewerkt, waardoor Saab eind vorig jaar uiteindelijk failliet ging.
 

De zaak is door Spyker aangespannen namens Saab. Spyker stelt dat GM de onderhandelingen over een transactie tussen Saab en het Chinese Youngman heeft tegengewerkt. Volgens Spyker had GM daarbij 'de directe en opzettelijke intentie' om Saab richting faillissement te duwen.

Omdat Saab bankroet is, neemt Spyker de kosten van de rechtszaak op zich, in ruil voor een 'zeer substantieel' deel van een schadevergoeding, mocht de uitkomst succesvol zijn. Spyker heeft verder financiële steun om de zaak door te zetten van een niet nader genoemde derde investeerder.

GM duldde geen concurrentie van Saab op Chinese markt

Spyker denkt dat Saab met behulp van de Chinese investering geherstructureerd had kunnen worden en niet failliet had hoeven gaan. Maar GM duldde geen concurrentie van Saab op de Chinese markt, aldus Spyker.

Topman Victor Muller van Spyker gaf aan dat sinds het bankroet van Saab 'er onvermoeibaar is gewerkt aan de voorbereidingen voor deze rechtszaak, die Spyker en Saab moet compenseren voor de enorme schade die is geleden door de onwettige acties van GM'.

Muller wilde niet kwijt of er de afgelopen tijd met GM is gesproken om tot een herenakkoord te komen. 'Daar mag ik geen commentaar op geven.' Hij schat de kans van slagen van de schadeclaim hoog in. 'Anders hadden we het niet gedaan.'

De topman licht zijn besluit later op de dag toe in een persconferentie.

 
 

 

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees