N-VA: 'Walen zijn van harte welkom, mét vlag'

N-VA: 'Walen zijn van harte welkom, mét vlag'

Ben Weyts Foto: BDW

In de gemeenten waar N-VA mee bestuurt, zal geen verbod komen op een Waalse vlag. Dat zegt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts in een reactie op de heisa rond een Vlaamse vlag in het Ardens dorpje Jalhay.

In het Ardense kamp van de KSJ van Mopertingen werd vorige week de Vlaamse vlag gehesen, maar dat was in strijd met de regels in Jalhay. Omdat een Vlaamse vlag op haar eentje als provocerend wordt beschouwd, moesten de jongeren ook een Belgische driekleur aan hun mast hangen. 

Na de Vlaamse volksbeweging, die Vlaamse gemeenten opriep om af te zien van een gelijkaardig verbod op Waalse vlaggen, reageert nu ook de N-VA op het incident. 'In de Vlaamse gemeenten waar de N-VA na 14 oktober mee zal besturen, zullen er geen gemeentelijke reglementen komen die Waalse jeugdbewegingen verbieden om de Waalse vlag te laten wapperen', zo schrijft N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts op zijn website. 

Voor de N-VA zijn Waalse jongerenbewegingen 'van harte welkom in Vlaanderen, met vlag en wimpel', zegt Weyts. 'In de gemeenten waar de N-VA na oktober van dit jaar mee bestuurt, zal er van zulk gemeentereglement dan ook geen sprake zijn, daar mogen de Walen gerust van zijn. Wij respecteren hun identiteit en zijn niet bang van een vlag.'

'Wij zien identiteit als iets waardevols, niet als iets bedreigends. Wij hebben geen probleem met onze eigen Vlaamse identiteit en evenmin met de Waalse of deze of gene identiteit van andere mensen. Tonen wie je bent, van welke club of groep je deel uitmaakt, daar is helemaal niets provocerends of bedreigends aan, wel integendeel. Tonen wie je zelf bent, maakt het net makkelijker om met anderen te spreken', zegt Weyts.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees