Zangeres Chavela Vargas (93) overleden

Zangeres Chavela Vargas (93) overleden

Foto: rr

De Zuid-Amerikaanse zangeres Chavela Vargas is zondag overleden in een ziekenhuis in Mexico. Dat heeft haar biograaf bekendgemaakt. De in Costa Rica geboren Vargas, die korte metten maakte met stereotypes over seksualiteit en uitgroeide tot een homo-icoon, is 93 jaar oud geworden.

Vargas werd in het katholieke Mexico beroemd met haar uitdagende vertolking van traditionele volksmuziek, terwijl ze mannenkleding droeg, een pistool bij zich had en naar hartenlust dronk en sigaren rookte. "Ik was nooit ergens bang voor, omdat ik nooit iemand pijn heb gedaan", verklaarde Vargas haar eigen keuzes in 2011.

De zangeres nam meer dan tachtig albums op en was halverwege de twintigste eeuw een centrale figuur in het artistieke leven van Mexico-Stad. Ze was bevriend met kunstenaars Frida Kahlo en Diego Rivera en had een hechte band met de openlijk homoseksuele Spaanse schrijver Federico García Lorca.

In 2002 was Vargas zingend te zien in de film Frida over haar in 1954 overleden vriendin. De zangeres was een belangrijke inspiratie voor een nieuwe generatie kunstenaars. De succesvolle Spaanse regisseur Pedro Almodóvar gebruikte veel van haar muziek voor zijn films. "Ik denk niet dat er een podium bestaat dat groot genoeg is voor Chavela", schreef hij over haar.

Vargas werd in Mexico-Stad benoemd tot ereburger en in Spanje gedecoreerd met het Grootkruis van de Orde van Isabella de Katholieke. In 2007 werd ze door de Latin Recording Academy bekroond met een prijs voor haar gehele oeuvre.

Hoewel ze haar relaties met vrouwen niet geheim hield, gaf Vargas pas op 81-jarige leeftijd publiekelijk te kennen dat ze lesbisch was. "Wat pijn deed was niet het homoseksueel zijn, maar wat je allemaal te verduren kreeg. Alsof je de pest had." Haar laatste album, met gedichten van García Lorca, verscheen vorig jaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees