Arbeiders en bedienden Photovoltech aanvaarden sociaal plan

Arbeiders en bedienden Photovoltech aanvaarden sociaal plan

Foto: belga

Zowel de arbeiders als bedienden van de Tiense zonnecellenproducent Photovoltech hebben maandag tijdens personeelsvergaderingen met een zeer grote meerderheid het ontwerp van sociaal plan goedgekeurd dat directie en vakbonden de afgelopen weken onderhandeld hadden voor de bedrijfssluiting. Op 14 september stopt de productie bij Photovoltech. Er werken nu nog 276 mensen.

Bij de arbeiders aanvaardde 83 procent het plan, bij de bedienden 80 procent. Er is een brugpensioenregeling vanaf 52 jaar overeengekomen. Hiervoor komen slechts drie arbeiders en zes bedienden in aanmerking. Voor de overige werknemers zijn vertrekpremies voorzien. Bij de berekening worden voor arbeiders en bedienden dezelfde parameters (bv. aantal jaren anciënniteit) gehanteerd.

De werknemers kunnen ook rekenen op outplacementbegeleiding. De tewerkstellingscel start nog deze week. Het gros van de arbeiders werkt tot 14 september, maar een aantal magazijniers en technici moeten nog tot 28 september aan de slag te blijven om de stopzetting van de productie veilig te laten verlopen. Ook de bedienden blijven tot 28 september aan het werk.
 
Het bedrijf uit Tienen kondigde begin juni aan de deuren te zullen sluiten wegens de verliescijfers en het ontbreken van enig perspectief op verbetering. De problemen zijn het gevolg van de overcapaciteit op de markt en de dumpingprijzen van Aziatische concurrenten. Photovoltech werd in 2001 opgericht als spin-off van het onderzoekscentrum IMEC uit Heverlee en is elk voor de helft in handen van Total en Suez.
 
Vlaams minister-president Kris Peeters sprak recentelijk in een brief aan de Tiense burgemeester Marcel Logist nog de hoop uit dat er alsnog een investeerder zal opstaan die de activiteiten van Photovoltech minstens gedeeltelijk wil verder zetten.
 
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees