Nieuwe transmissie verbruikt tot 30 procent minder

Sint-Truiden -

Transmissiefabrikant Punch Powertrain is vergevorderd met de ontwikkeling van een Continu Variabele Transmissie (CVT) met een ingebouwd vliegwiel. Hierdoor moet het normverbruik van wagens met 20 procent kunnen verminderen. Bij stadsverkeer kan dit zelfs oplopen tot 30 procent. Onder andere de Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e) werkt mee aan het project. Op een proefstand werkt het principe alvast, en later, bij de implementatie in de auto, kan het gebruik van het vliegwiel schokvrij verlopen.

‘Mede dankzij de nodige investeringen in personeel en technologieën zijn we nu in staat om deze technologie verder te ontwikkelen’, klinkt het enthousiast. ‘De combinatie van CVT en vliegwiel maakt het mogelijk om bij het remmen de anders verloren energie op te slaan in het vliegwiel. Deze energie kan bij acceleraties gerecupereerd worden.’

In de loop van 2013 kan het volledige potentieel van het concept op voertuigniveau worden beoordeeld. Op basis daarvan valt de beslissing over de verdere ontwikkeling naar serieproductie.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio