Cofely Services neemt 85 projecten onder de loep

Limburgse gemeenten azen op duurzame titel

Limburgse gemeenten azen op duurzame titel

Het stadsbestuur van Sint-Truiden liet een aantal stadsgebouwen uitrusten met zonnepanelen. Foto: vrs

Sint-Truiden/Genk/Houthalen/Tongeren/Neerpelt -

Vijf Limburgse gemeenten dingen met acht projecten mee om de 'Duurzaamste gemeente' van België te worden. De winnaar, gekozen uit 83 nationale inzendingen, krijgt naast de titel ook een cheque van 5.000 euro.

Voor het eerst reikt Cofely Services een prijs uit voor de Duurzaamste gemeente van België. Het bedrijf staat in voor het beheer, de exploitatie en het onderhoud van technische installaties. Er liepen 83 projecten binnen voor de wedstrijd. Voor onze provincie doen Sint-Truiden, Genk, Houthalen-Helchteren, Tongeren en Neerpelt mee met acht projecten.

De nieuwe onderscheiding bekroont gemeentelijke initiatieven op het gebied van duurzaamheid, in de eigen organisatie, maar ook in de ruimtelijke ordening, op het gebied van energie, afval, mobiliteit, het bedrijfsleven of in de sociale sector. Per provincie wordt nu een gemeente genomineerd en die worden in de week van 19 augustus bekendgemaakt. De uiteindelijke winnaar weet op 25 september of de gemeentekas wordt gespijsd met 5.000 euro om te investeren in toekomstige duurzame projecten.

Genk neemt deel met projecten rond dakisolatie met onder andere de gratis energiescans, het thermoloket en het SUN-Interreg project waarbij een honderdtal particuliere daken van dakisolatie werden voorzien. Het stadsbestuur stuurde ook de plannen voor een nieuw Groot-Sledderlo binnen. Het project moet Oud- en Nieuw-Sledderlo en Terboekt verenigen en vernieuwen met heel wat coherente maatregelen. Ook visiedocument rond duurzaam bedrijventerreinen-management zit in de de running.

Neerpelt pakt uit met een beperking op de transportkosten voor de Teutenmarkt door eigen streekproducten te verkopen. Ook met het ecologisch volkstuinproject D'n goeie oord wil de gemeente scoren. Het concept voorziet Inwoners van kleine tuintjes om ecologisch te tuinieren.

Houthalen-Helchteren wil scoren met Cleantech. Op de oude mijnsite komt een campus, een administratief centrum (NAC) en een woonpark. De realisatie van het woonpark bevindt zich in een opstartfase. De campus en het NAC zijn in uitvoering.

Zonnepanelen

Het stadsbestuur van Sint-Truiden heeft een aantal daken van haar grootste gemeentelijke gebouwen verhuurd om zonnepanelen op te laten plaatsen. De groene stroom komt overeen met het gemiddeld verbruik van 160 gezinnen.

In Ambiorixstad Tongeren werd in 2006 de steenuil als Limburgse soort geadopteerd. Met een biodiversiteitssubsidie van de provincie kan de stad zowel terreinacties, monitoring als communicatie- en sensibilisatie-acties opzetten.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio