Charlotte Gainsbourg speelt scène in appartement aan Muinkpark

Lars von Trier filmt in Gent

Een scène voor de nieuwe film van von Trier wordt gefilmd in dit statige appartementsgebouw. Foto: fvv

GENT -

Lars von Trier, een van de meest spraakmakende regisseurs van het moment, zal eind augustus een scène van zijn nieuwe, controversiële film ‘The Nymphomaniac’ opnemen in een appartement aan het Muinkpark. Een absolute primeur voor Gent. Filmster Charlotte Gainsbourg zakt er speciaal voor af naar de stad. 

De opnames moeten in het grootste geheim plaatshebben. Zowel bij productiehuis Caviar, dat de opnames in België begeleidt, als bij Stad Gent wil niemand commentaar geven. Maar verscheidene bronnen bevestigden ons gisteren de komst van de Deense filmregisseur. 

Negen dagen lang zal Von Trier in Gent neerstrijken. In een appartement aan de rand van het Muinkpark wil hij een scène schieten voor zijn nieuwe film The Nymphomaniac. In die film verkent Lars von Trier de seksuele ervaringen van een vijftigjarige vrouw, vertolkt door hoofdrolspeelster Charlotte Gainsbourg, de dochter van Serge Gainsbourg en Jane Birkin. Ook acteur Willem Dafoe speelt mee, maar of hij naar Gent komt is niet duidelijk.

Shockerend

Lars von Trier werd wereldberoemd met films zoals Breaking The Waves, Dogville met Nicole Kidman en Melancholia met Kirsten Dunst. Hij won de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes met Dancer in The Dark.

Maar de laatste jaren kwam Von Trier ook minder positief in het nieuws. Vorig jaar werd hij uit Cannes gebannen na verwarrende pro-nazi-uitspraken.

Zijn film Antichrist uit 2009, ook al met Gainsbourg en Dafoe, zat dan weer vol expliciete gewelddadige scènes. Volgens filmcritici zal The Nymphomaniac echter nog meer shockerend zijn.

Hoe dan ook is de komst van Lars von Trier en een filmster zoals Charlotte Gainsbourg een absolute primeur voor Gent. De stad was al het decor voor een hele reeks Vlaamse films (Code 37, Aanrijding in Moscou, Tot Altijd), maar nooit eerder werd een film met dergelijke internationale topcast in Gent gedraaid.

De opnames vinden plaats in een appartement in de residentie Roosevelt, een statig appartementsgebouw uit de jaren vijftig. Von Trier kwam er terecht via een locatiescout. Dat is iemand die geschikte, sfeervolle locaties voor films zoekt. Voor The Nymphomaniac was de regisseur op zoek naar een historische locatie met zicht op een park, in dit geval het Muinkpark.

Eisen

De regisseur stelt wel enkele eisen. Zo moet er speciaal voor de entourage van Gainsbourg dagenlang een tent worden opgezet worden in het Zuidpark. Omdat de bewuste scène zich in het verleden moet afspelen, moeten tijdens de opnames ook alle auto’s uit het straatbeeld gehaald worden.

De rol van Gent in The Nymphomaniac zal vermoedelijk wel beperkt blijven. De film wordt grotendeels opgenomen in Duitsland en zou moeten verschijnen voor het Cannes-festival in mei volgend jaar.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio