De radiozender vanop zee komt terug... voor tien dagen

De radiozender vanop zee komt terug... voor tien dagen

Foto: C.H. van der Niet / Wikimedia

Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat de eerste Vlaamse zeezender Radio Antwerpen, alias Radio Uilenspiegel, de lucht inging. Die gebeurtenis wordt vanaf 10 augustus herdacht met een radiotiendaagse vanuit Kortrijk. Het project Radio 19.. zendt dan immers tien dagen lang programma's uit de periode 1960 tot 1980 uit.

Radio Antwerpen startte met uitzenden in oktober 1962. Het was pas de tweede zeezender in de Benelux, na het Nederlandse Radio Veronica.

Radio 19.. belicht elke dag een andere zeezender, vooral in de avondprogrammering, waarin uitzendingen van toen worden herhaald. Zo gaat bijvoorbeeld de Radio Veronica Top 100 uit 1971 opnieuw de ether in, en krijgt ook de geschiedenis van Uilenspiegel een plaatsje. 

Hoogtepunt van de tiendaagse staat gepland op 15 augustus. Dan gaat Radio 19.. op de middengolf 1395 khz, uitgezonden vanaf het zendschip Jenni Baynton van Radio Waddenzee uit het Nederlandse Harlingen.

Kortrijk

'Uniek', meent Jean-Luc Bostyn van vzw Nordica, een van de initiatiefnemers . 'Het is moeilijk om een frequentie te vinden in West-Europa. Binnen enkele jaren zal AM een stille dood sterven en wordt zoiets onmogelijk.'

Kortrijk wordt de uitvalsbasis van de Radio19.., op frequentie 92.2. 'Dat is niet zonder symboliek. Zeezenders waren altijd beter te beluisteren in West-Vlaanderen, en Kortrijk had als radiohoofdstad van de provincie met Radio Gemini de opvolger in huis van de laatste Vlaamse zeezender Mi Amigo', besluit Bostyn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees