Peeters hoopt op snel akkoord bij Desso

Peeters hoopt op snel akkoord bij Desso

Foto: © PMS Paul De Malsche

Vlaams minister-president Kris Peeters vindt het 'spijtig' dat er bij kunstgrasfabrikant Desso (nog) geen akkoord is over het sociaal plan. Volgens Peeters is er nochtans een 'grote mate van overeenstemming tussen werkgever en vakbonden' en gaat het om een 'duidelijk voorstel dat jobverlies vermijdt'.

Tegelijk wijst Peeters erop dat het sociaal plan een zaak is tussen werkgever en werknemers. 'Ik kan dus enkel hopen dat zij snel tot een vergelijk komen.'

Dinsdag verwierpen de arbeiders bij Desso in Dendermonde een voorstel van sociaal plan. Nochtans was in dat plan de oorspronkelijk intentie tot collectief ontslag van 91 werknemers omgebogen naar vijf gedwongen ontslagen.

De vakbonden reageerden verrast op de stemming van de arbeiders en vrezen een 'sociaal bloedbad met tientallen ontslagen'. Zo zou het verwerpen van het sociaal plan de deal met Domo op de helling kunnen zetten.

Mutatiepremie

De directie van kunstgrasproducent wil koste wat het kost de deal met de groep Domo rondkrijgen. De voorgestelde mutatiepremie voor de arbeiders van Desso die de overstap willen maken, wordt verdubbeld naar 12.000 euro per persoon. 

De directie zet alles op alles opdat Domo de afgestoten tufting- en coatingactiviteiten voor de productie van kunstgras én de merknaam van Desso zou overnemen, legt vakbondsman Patrick De Backer uit. 'Daarvoor moeten 27 mensen bereid gevonden worden om de overstap te maken.' Zij kunnen nu een fors hogere mutatiepremie krijgen.

Rangorde

De directie zal de 79 betrokken arbeiders concreet vragen een rangorde te maken van wat ze het liefst willen: overstappen naar Domo, muteren binnen Desso of ontslagen worden. 'In theorie is het nog altijd mogelijk dat er geen ontslagen vallen', aldus nog de vakbondsman.

Wie kiest voor ontslag, krijgt niets extra bovenop wat wettelijk voorzien is bij collectief ontslag.

Noch bij andere vakbonden, noch bij de directie kon dinsdagnamiddag een reactie verkregen worden.  Eind juli keurden de bedienden, waar vijf ontslagen vallen, wel een sociaal plan goed.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees