‘Verbod aanplakborden in strijd met politiecodex’

Rood! protesteert tegen verbod aanplakborden

Rood! protesteert tegen verbod aanplakborden

Ivo Janssen (Rood!)

ANTWERPEN -

Rood! noemt het verbod op aanplakborden in strijd met het politiereglement. De stad wil daarom de politiecodex aanpassen. In de praktijk betekent dit dat er vanaf half september mag geplakt worden, maar vanaf oktober niet meer.

Rood!-lijsttrekker Ivo Janssen diende onlangs bij Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) een klacht in tegen het verbod op aanplakborden in Antwerpen tijdens de verkiezingsperiode. Dit verbod werd gestemd in de gemeenteraad. Rood! haalde vier argumenten aan waarom dit verbod geen wettelijke basis heeft en waarnemend gouverneur Luc Maes geeft de linkse partij op één van de vier argumenten gelijk.

‘Het verbod is inderdaad, zoals Rood! beweert, in strijd met de Antwerpse politiecodex’, aldus Maes. ‘Die stelt dat de stadsdiensten tijdens de verkiezingen aanplakborden moeten voorzien. De motie die in de gemeenteraad is gestemd kan op geen enkele manier afbreuk doen aan dit reglement.’

De stad bevestigt dat de het verbod in strijd is met het politiereglement. Als oplossing wil de stad daarom de politiecodex aanpassen. Maar waarom is dat dan niet eerder gebeurd? ‘De motie is gestemd in juni’, aldus Dirk Delechambre, woordvoerder Stad Antwerpen. ‘De wijziging van de politiecodex moet voorkomen in de gemeenteraad, maar deze zetelt niet tijdens de zomer en komt pas eind september opnieuw samen. Pas dan kan de codex worden aangepast.’

Absurde situatie

Opmerkelijk is ook dat de politiecodex nu nog verplicht dat de stadsdiensten tijdens de verkiezingsperiode aanplakborden moeten voorzien. De verkiezingsperiode start volgens de waarnemende gouverneur een maand voor de verkiezingen, op 14 september dus. De gemeenteraad komt pas eind september samen om de politiecodex te veranderen. Dat betekent dus dat politieke partijen vanaf half september aanplakborden kunnen eisen bij de stad, maar vanaf oktober, wanneer de politiecodex is aangepast, niet meer.

‘We komen inderdaad in een absurde situatie terecht waarbij er eerst geplakt mag worden en naarmate de verkiezingen naderen niet meer’, aldus Luc Maes.

‘Het feit dat de stad twee weken voor de verkiezingen de politiecodex nog wil aanpassen, getuigt van ondemocratisch bestuur’, reageert Ivo Janssen namens Rood!. ‘Als stad dien je je toch te houden aan je eigen regels? Maar wat zien we hier? Als de regels in de weg staan, worden ze aangepast. Wij wachten voorlopig af hoe de stad reageert, maar sluiten verdere juridische stappen niet uit’, besluit hij strijdvaardig.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio