Later krijgen jeugdspelers ook nog hartkeuring

Screening voor jonge voetballers

Screening voor jonge voetballers

De jonge voetballers leggen een hele week verschillende proeven af. Foto: credit

Denderleeuw -

De 270 deelnemertjes aan de zomerstage van voetbalclub FCV Dender EH doen deze week veel meer dan alleen maar voetballen. De jongens en meisjes leggen ook een reeks tests af met de bedoeling blessures zoveel mogelijk te voorkomen.

De screening van de jonge voetballers verloopt in samenwerking met Ortho Constructions uit Okegem. ‘Veel kinderen gaan nu eenmaal sporten en voetbal blijft voor hen een populaire sport. Helaas horen we te vaak over ernstige blessures en hartproblemen bij jonge sporters. Dat willen we met deze tests net voorkomen’, vertelt Jürgen Sonck van Ortho Constructions.

‘Er zijn een reeks klinische onderzoeken, conditie- en lenigheidstest en ook een dynamische gang- en loopanalyse. Via deze looptest kunnen we bepalen of de jongeren bijvoorbeeld een goede loopstijl hebben of dat ze beter af zijn met steunzolen in de sportschoenen. Aan de hand van de resultaten kunnen de jonge spelertjes dan beter begeleid worden in hun club. Dender is trouwens één van de weinige clubs die een dergelijk onderzoek laat uitvoeren.’

Aanvankelijk was het de bedoeling om de jonge voetballers ook een hartscreening te laten ondergaan deze week, onder begeleiding van een cardioloog. ‘Maar daar zien we uiteindelijk van af. Omdat die screenings vaak na een inspannende oefening plaatsvonden, gaf dat een vertekend beeld’, gaat Johan Hertveldt van het jeugdbestuur van FCV Dender verder. ‘De hartscreenings worden daarom later geprogrammeerd, net voor de start van een training, wanneer de spelertjes in rust zijn. We vinden het belangrijk dat al onze jeugdspelers, toch zo'n 300 kinderen, een dergelijke screening ondergaan. Vinden we een resultaat dat enigszins verontrustend is, dan zal dat verder besproken worden met de ouders, zodat eventueel verdere onderzoeken kunnen plaatsvinden.’

Het kamp duurt tot en met vrijdag. De 270 deelnemers, waarvan 210 clubspelers, zullen dan de fandag van het eerste team op het hoofdplein bijwonen. Daar worden in de namiddag ook de kampioentjes van de verschillende activiteiten die deze week georganiseerd worden, gehuldigd.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio