Slachtoffer stak brand vermoedelijk zelf aan

Bewoner sterft in brand

De brandweer kwam ter plekke maar hulp kon niet meer baten. Foto: fvv

Gent -

Een hevige brand in de Phoenixstraat heeft gisterenmorgen het leven gekost aan de 53-jarige bewoner Stefaan D. De man kampte al een hele tijd met psychische problemen en stichtte vermoedelijk zelf brand achter in zijn huis.

De brand ontstond rond 8 uur achteraan de woning van het slachtoffer. De dikke rookpluim alarmeerde enkele buurtbewoners die onmiddellijk de hulpdiensten verwittigden. Brandweer en politie waren snel ter plaatse en waren het vuur snel meester, maar alle hulp kwam te laat. De hulpdiensten vonden het levenloze lichaam van bewoner Stefaan D. terug in de badkamer.

Autopsie

Het Gentse parket stuurde een branddeskundige en een branddetectiehond ter plaatse. Officieel wou het parket en de politie gisteren nog geen duidelijkheid scheppen over hoe de brand ontstond. Maar alles wijst er op dat de bewoner vermoedelijk zelf de brand aanstak. Een autopsie vandaag zal uitsluitsel moeten geven over de juiste doodsoorzaak. Er waren geen sporen van geweld.  De brandweer haalde in elk geval een verbrande matras, een kast en een stapel boeken uit de woning.

Stefaan D. is geen onbekende in de Brugse Poort. De man kampte met psychische problemen en was al enkele malen opgenomen in een instelling. ‘Hij had het de laatste maanden erg moeilijk met zichzelf en de buurt. Overdag was hij meestal relatief kalm maar ‘s nachts zette hij soms de buurt op stelten, onder meer door luidkeels te bidden. De laatste tijd stond de politie regelmatig bij hem voor de deur’, zegt buurman Marcel Spriet. ‘Maar zo zou niemand moeten sterven.’

Solidariteit

Bij Solidariteit Zonder Grenzen en Solidariteit Vlaanderen kent men de werkloze landbouwingenieur Stefaan D. vooral als een harde werker. ‘Hij werkte mee aan het buurtfeest en de rommelmarkt en zijn plotse dood is een domper op het feest. Hij zette zich vooral in voor de strijd tegen zwerfvuil’, klinkt het daar.

De Phoenixstraat was door de brand een tijdlang afgesloten voor alle verkeer. Rond de middag was de situatie weer genormaliseerd.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio