Brandweer blust nog hele dag na in Nieuwstraat

Winkels in Nieuwstraat blijven dicht na hevige brand

Politie en brandweer bleven de hele dag actief in de Nieuwstraat. Foto: rdb

BRUSSEL -

De zware brand van dinsdagavond in de Nieuwstraat was gisteren het gespreksonderwerp van de dag in de hoofdstad. De winkelketen Forever 21, waar de brand oorspronkelijk uitbrak, H&M en Hema hielden de deuren gesloten. Ook de Nieuwstraat bleef lang deels afgesloten.

De Brusselse brandweer moest ook gisteren nog de hele dag nablussen na de zware uitslaande brand die woensdagavond uitbrak in de Nieuwstraat. Die ontstond vermoedelijk op het dak bij winkelketen Forever 21 waar op de bovenste verdiepingen werkzaamheden aan de gang zijn.

Toch wil brandweerwoordvoerder Pierre Meys nog niet bevestigen dat de brand effectief daar uitbrak. ‘Het is nog wat vroeg om daar al uitsluitsel over te geven’, aldus Meys. ‘Het zal wellicht nog lange tijd duren vooraleer we de precieze oorzaak van de brand kunnen achterhalen op een oppervlakte van zo'n 5.000 vierkante meter.’

Een branddeskundige van het parket werd gisternamiddag ter plaatse gestuurd, maar over zijn bevindingen is nog niets bekend.

Eén ding is wel zeker: de brand richtte heel wat schade aan. Winkelketen H&M bleef grotendeels gespaard. Enkel in de opslagruimte bovenaan en in de showroom was er sprake van waterinsijpeling. Bij Hema is de schade iets groter, maar mochten experts nog niet binnen wegens instortingsgevaar. Dat is ook bij Forever 21 het geval.

‘Stellingen op de werven liepen door de hitte heel wat schade op. Ook de verdiepingen kreunen onder de druk van het bluswater. Daardoor is het voorlopig niet veilig om naar binnen te gaan. Er staat ook een grote kraan die achteraan zwartgeblakerd is door het vuur. Die zal wellicht moeten gedemonteerd worden. We blijven zeer waakzaam want het was toch wel een uitzonderlijk grote brand. Wellicht zullen de getroffen winkels de komende dagen nog niet kunnen openen. Onderaan in de winkel van Forever 21 staat zo'n 50 centimeter water. Wellicht zijn alle kledingstukken daar voor de vuilnisbak’, besluit Meys.

Tijdens het blussen raakten twee brandweermannen nog lichtgewond aan de voeten nadat ze waren uitschoven.

De Nieuwstraat bleef ook gisteren nog een tijdje deels afgesloten voor het publiek. Pas rond de middag werd de veiligheidsperimeter verkleind en kon iedereen opnieuw door, zij het via een versmalde doorgang. Heel wat nieuwsgierigen bleven dan ook even stilstaan aan de getroffen winkels. Bij hen viel vooral opluchting te noteren dat de zware brand na de sluitingstijd van de winkels uitbrak.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio