Doel 3 wordt mogelijk niet meer opgestart

Doel 3 wordt mogelijk niet meer opgestart
DOEL - Reactor 3 van de kerncentrale van Doel, die al een tijdje stil ligt omdat er scheurtjes in het reactorvat zijn vastgesteld, wordt mogelijk niet meer opnieuw opgestart. Dat blijkt uit intern mailverkeer van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) waarop Groen-Kamerlid Kristof Calvo de hand kon leggen. Mogelijk zijn er gelijkaardige problemen bij reactor 2 in Tihange.

Doel 3 ligt sinds begin juni stil voor onderhoud. Volgens een mail van het FANC zal er "allicht een lange periode komt tijdens dewelke analyse, evaluatie, adviezen (Wetenschappelijke Raad en internationaal) en ultieme beslissing elkaar zullen opvolgen".

Het FANC wenst "een strenge aanpak door te voeren en verdere uitbating te weigeren tenzij duidelijk bewezen wordt dat er geen risico is. In de actuele situatie van het dossier moet er niet uitgesloten worden, dat Doel 3 niet meer opstart".

Aan de basis liggen smeedfouten door de Nederlandse leverancier Rotterdam Drydocks, die intussen niet meer actief is. Ook Tihange 2 en de kerncentrale in het Nederlandse Borssele hebben mogelijk gelijkaardige problemen. Wereldwijd zijn er 21 reactorkuipen gesmeed door Rotterdam Drydocks. Het FANC heeft de exploitanten van deze reactoren al verwittigd.

"In het meest extreme geval is er dus een risico op het ’verlies’ van zowel Doel 3 als Tihange 2 voor elektriciteitsproductie mogelijk en dient allicht de nucleaire uitstap kalender in dit licht herbekeken te worden", zegt de mail nog.

De bevoegde ministers zijn op de hoogte gebracht en hebben aan het FANC gevraagd de zaak verder van nabij te willen opvolgen, luidt het in de mail.

Groen en Ecolo dringen erop aan dat de problemen "grondig" bestudeerd worden. De sluiting van Doel 3 is in principe voorzien in 2022. "Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over de toekomst van Doel 3. Maar, in elk geval, door zo fors te blijven inzetten op oude kernreactoren neemt België echt risico’s", zegt Calvo.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees